Читај ми!

Санкције Британије сину председника Екваторијалне Гвинеје, рукавицу платио 275.000 а вилу 140 милиона долара

Влада Велике Британије увела је санкције сину председника Екваторијалне Гвинеје због неовлашћеног присвајања милиона долара и трошења на луксузне виле, приватне авионе, аутомобиле, па и на рукавицу опточену кристалима коју је носио Мајкл Џексон, за коју је дао 275.000 долара.

Теодоро Обианг Мангуе, потпредседник Екваторијалне Гвинеје и син председника Теодороа Обианга Нгуема Мбасогоа, био је умешан у „коруптивне уговоре и тражење мита, како би финансирао раскошан начин живота који није у складу са његовом службеном платом на месту министра у влади“, навео је министар спољних послова Велике Британије, преноси Скај њуз.

Министар Доминик Раб је најавио да ће Уједињено Краљевство увести санкције Обиану и још четворици званичника који су умешани у „озбиљну корупцију" у Зимбабвеу, Венецуели, Ираку и Екваторијалној Гвинеји.

Иначе, Обианг је власник виле у Паризу вредне 140 милиона долара. Поседује приватни авион од 52 милиона долара и десетину луксузних возила – међу њима „ферари", „бентли" и „астон мартин" - као и колекцију сувенира који су припадали Мајклу Џексону, укључујући и рукавице и чарапе са кристалима које је покојни певач носио током турнеје осамдесетих.

Још 2013. године америчка влада се умешала у правну битку како би спречила да ови предмети буду продати Обиангу, тврдећи да су купљени „прљавим новцем".

Велика Британија ће наметнути замрзавање имовине и забрану путовања за ових пет особа како би се осигурало да више неће моћи да обављају финансијске трансакције преко британских банака или да уђу у земљу.

Према подацима Уницефа, трећина становништва Екваторијалне Гвинеје нема основне хигијенске услове, а Светска банка процењује да више од 76 одсто становништва живи у сиромаштву.

У међувремену, истрага показује да је Обианг потрошио више од 500 милиона долара откако је именован за министра владе 1998. године. Његов отац влада Екваторијалном Гвинејом од преузимања власти пучем 1979. године, 11 година након стицања независности од Шпаније.

Мере које је предузела Британска влада наставак су борбе покренуте још у априлу када су исте санкције уведене против 22 особе умешане у озбиљне случајеве корупције у Русији, Јужној Африци, Јужном Судану и Латинској Америци.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво