Читај ми!

Уз браћу Безос у космос лете најстарија и најмлађа особа која је летела у свемир

Када 20. јула брод свемирски брод „Њу шепард“ буде одлетео у космос, у посади ће, уз браћу Безос и осамдесетдвогодишњу пионирку авијације Воли Фанк, бити и осамнаестогодишњи студент физике Оливер Дејмен. Дејмен ће тако постати најмлађа особа која је одлетела у космос.

Оливер Дејмен ће заузети место за које се очекивало да ће попунити анонимни понуђач на интернет аукцији вредној 28 милиона долара, саопштила је у четвртак Безосова свемирска компанија „Блу ориџин“.

Према саопштењу компаније победник аукције имао је проблем са распоредом и летеће на некој каснијој мисији.

Дејмен, који је прошле године завршио средњу школу и на јесен ће кренути у први семестар на Универзитету у Утрехту у Холандији где студира физику и менаџмент иновација, биће прва особа која је платила за лет на „Блу ориџину“.

„Ово означава почетак комерцијалних операција за 'Њу шепард', а Оливер представља нову генерацију људи који ће нам помоћи да изградимо пут у свемир“, изјавио је извршни директор компаније „Блу ориџин“, Боб Смит.

Компанија је навела да ће лет „испунити Оливеров животни сан, који је од своје четврте године фасциниран свемиром, Месецом и ракетама“.

Дејмен није повезан са аукцијом за једно од места на „Њу шепарду“ и плаћа карту. Из компаније није саопштено колико су Дејмен или његова породица платили место.

Уз Дејмена, са Марком и Џефом Безосом, летеће и 82-годишња Воли Фанк, најстарија особа која је летела у космос.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво