Читај ми!

Ким Кардашијан усред скандала о шверцованој античкој статуи

Због реновирања куће, ријалити звезда Ким Кардашијан нашла се усред истраге о шверцовању кипа из времена Античког Рима.

Према подацима у документима америчког суда, Ким Кардашијан је 2016. године купила статуу познату као „Фрагмент Миронове Атине“ од галерије у Белгији.

То је било исте године када су она и њен супруг Кање Вест обнављали свој дом у Калифорнији.

Скулптуру, за коју се наводи да датира из првог или другог века, власти су заплениле када је ријалити звезда стигла у Лос Анђелес у мају 2016. године, јер се веровало да је статуа илегално прокријумчарена из Италије и да би могла бити заштићено културно добро.

Портпарол породице Кардашијан изјавио је тада да Ким није била умешана у шверц и да раније није знала за статуу.

„Ким никада није купила ту скулптуру. Верујемо да је неко неовлашћено купио користећи њено име и будући да скулптура никада до ње није дошла, није ни била свесна трансакције. Подстичемо истрагу и надамо се да ће предмет бити враћен правим власницима“, истакао је портпарол у изјави за Дејли мејл.

Италијанско Министарство за културно наслеђе, 2018. године, послало је археолога да прегледа статуу и закључило да је реч о „пљачки, шверцу и илегалном извозу из Италије“.

Статуа је пре него што је доспела у галерију у Белгији променила више власника.

Оливије Шенел, директор Галерије Шенел, тврди да су статуу купили током аукције 2010. године у Немачкој и да је она претходно била на једном енглеском имању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво