Читај ми!

Kраљевско породично стабло: Краљица Елизабета II и принц Филип су били потомци краљице Викторије

Док се Уједињено Краљевство опрашта од принца Филипа који је преминуо у 99. години, у јавности се доста говори о дуготрајности и снази брака који су он и краљива Елизабета делили више од 70 година.

Краљица Елизабета II и принц Филип су се венчали 1947. године, међутим, познавали су се много дуже.

Први пут су се упознали на венчању принцезе Марине од Грчке и Данске и војводе од Кента, 1934. године када је краљица имала само седам, а принц Филип 12 година.

Упркос њиховој младости, у штампи се још тада појавила вест како су Елизабета, која у том тренутку није била кандидат за престо, и принц Филип, идеална брачна комбинација.

Поред краљевског васпитања, Елизабета и Филип такође су имали и удаљеног рођака, јер су обоје потомци краљице Викторије.

Краљица Елизабета је потомак краљице Викторије по очевој страни

Краљица Викторија, која је владала од 1876. до 1901. године, са принцом Албертом је изродила деветоро деце, четири сина и пет ћерки.

Када је краљица Викторија умрла, њен најстарији син, принц Едвард, ступио је на престо 1901. године, а већ 1910. наследио га је његов другорођени син Џорџ V, пошто је његов старији брат преминуо од упале плућа.

Владавина краља Џорџа V трајала је до 1936. године, када је његов, такође другорођени син, краљичин отац, Џорџ VI, постао краљ, јер је Едвард VIII абдицирао због брака са Американком Волис Симпсон.

После смрти оца на британски престо је ступила краљица Елизабета, 1952. године.

Принц Филип је био потомак краљице Викторије по мајчиној линији

С друге стране, принц Филип, који је рођен 10. јуна 1921. године на грчком острву Крф од грчко-данског принца Андреја и принцезе Алис од Батенберга, повезан је са краљицом Викторијом преко мајке.

Краљица Викторија родила је своју другу ћерку, принцезу Алису, 1843. године. Она се удала за Лудвига IV, великог војводу од Хесена, и заједно су добили седморо деце.

Њихова најстарија ћерка Викторија, касније ће се удати за очевог рођака, принца Луја од Батенбурга. Прво дете Викторије и принца Луја од Батенбурга била је ћерка Алис, мајка недавно преминулог принца Филипа.

Она се удала за грчког-данског принца Андреја 1903. године и имала је петоро деце, а будући војвода од Единбурга је био најмлађе дете и син јединац.

Љубав на први поглед

Краљица Елизабета и принц Филип, поново су се срели 1939. године уочи самог почетка рата, када је она имала само 13 година. Наводно Елизабета се заљубила на први поглед.

Пар се дописивао током целог рата, те је Филип Елизабету запросио одмах по повратку са Пацифика.

Краљ Џорџ VI пристао је на брак, али је званично саопштење веридбе одложено на годину дана, до 21. рођендана и пунолетства тадашње престолонаследнице.

У међувремену, Филип је постао британски држављанин, одрекао се грчког и данског принчевског звања и претензија на престо и постао војвода од Единбурга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво