Читај ми!

Вилијам и Хари раздвојени на дединој сахрани

Особље задужено за протокол на сахрани принца Филипа успело је да нађе соломонско решење како принчеви Вилијам и Хари не би стајали раме уз раме иза дединог ковчега. Два брата ће раздвојити најстарији војводин унук, Питер Филипс, син принцезе Ане.

Протокол сахране принца Филипа утврђен је у четвртак и коначно је одлучено да принчеви Хари и Вилијам неће стајати један поред другог у погребној поворци нити током црквеног обреда, већ ће између њих стајати најстарији војводин унук, син принцезе Ане.

Извор из Бакингемске палате наглашава да овако постављен протокол не треба тумачити као да су браћа одбила да стоје један поред другог, мада се говорка и да су људи задужени за протокол морали да ходају као по јајима настојећи да реше проблем раздора између принчева, који се посебно разбуктао после интервјуа Харија и Меган са Опром Винфри.

Портпарол Бекингемске палате је одлучно одбио све гласине. „Ово је сахрана... нећемо бити увучени у ту исконструисану драму. Протокол је утврђен и он одражава жеље Њеног величанства“.

Међутим, наводно, неки од чланова протокола су признали да је свађа браће захтевала „много промишљања и енергије“ у канцеларији лорда Чемберлена, који је одговоран за протокол.

„Сви смо ходали као по јајима да не бисмо погоршали ситуацију“, открио је један од службеника, „Мада, да будемо искрени, и Вилијам и Хари су јасно ставили до знања да желе да се усредсреде на оплакивање деде и да не желе да размишљају о својим несугласицама“.

Из Палате инсистирају на томе да је распоред чланова краљевске породице иза ковчега утврђен првенствено по „крвном сродству у старости“.

На челу погребне поворке која ће пратити „ленд ровер“ са ковчегом принца Филипа, биће двоје војводине најстарије деце, принц Чарлс с десне и принцеза Ана с леве стране.

Пратиће их принц Ендру и принц Едвард. Затим следе следећа три унука принца Филипа, Вилијам у колони „старијег брата“ иза Чарлса и Ендруа, док ће Хари бити иза принцезе Ане, Едварда и Аниног сина Питера, који по годинама јесте старији од Вилијама, али није директан наследник престола.

Са Харијеве десне стране стајаће унук принцезе Маргарете, сестре краљице Елизабете Друге, а иза њега вице адмирал сер Тим Лоренс, муж принцезе Ане.

Због наводних тензија у породици краљица је донела одлуку да се промени и кодекс облачења за ову прилику.

Уобичајено је да на церемонији краљевске сахране чланови породице носе почасне војне униформе – што овога пута неће бити. Ово је, наводно, уступак принцу Харију, коме су одузете све војне титуле након повлачења из краљевске породице.

Принц Хари је синоћ изашао из обавезног карантина по доласку из Сједињених Држава, а ово ће бити први сусрет браће после више од годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво