Читај ми!

Преминуо Крунослав Кићо Слабинац

Крунослав Кићо Слабинац, хрватски и југословенски певач и композитор из Осијека, преминуо је данас у 77. години, јављају хрватски медији.

Кићо Слабинац се још од краја јула налазио на лечењу у Клиничко-болничком центру „Ребро“ у Загребу где му је урађена операција на срцу и три бајпаса. Од тада је био на интензивној нези и у индукованој коми.

Пре неколико дана требало је да буде одвојен од респиратора, али му се стање изненада погоршало. Добио је упалу плућа и инфекцију.

Кићо Слабинац је музиком и глумом почео да се бави још у основној школи. Свирао је тамбурицу и глумио у дечјем позоришту.

Музичку каријеру је започео са рок групом Торнадо, затим је прешао у Кон Тики, да би се пре отпочињања соло карије најдуже задржао у бенду Динамит.

По повратку из ЈНА, Слабинац се окреће соло каријери, сели се у Загреб и наступа изводећи песме Тома Џонса и Елвиса Преслија. Упознаје композитора и продуцента Никицу Калођеру, који ће му 1969. године омогућити наступ на Фестивалу у Сплиту, са песмом Само због љубави.

Прва плоча коју је објавио 1971. године са нумером Плавуша до данас је једна од евергрин песама у целом региону.

Крунослав Слабинац врло брзо је постао један од најпопуларнијих певача на простору бивше Југославије, а његове песме Плавуша, Поклони ми један дан, Због једне дивне црне жене, Три слатке ријечи постале су велики хитови.

У својој дугогодишњој каријери, Крунослав Слабинац је сарађивао с бројним ауторима па су тако, између осталих, његове песме потписивали и Ђорђе Новковић, Зденко Руњић, Марио Михаљевић, Арсен Дедић, Маја Перфиљева, Драго Бритвић, Жељко Сабол, Кемал Монтено, Хрвоје Хегедушић…

На двоструком албуму под називом Златна колекција, који је објавила „Croatia Records" 2006. године налазе се његови највећи хитови, од забавних до изворних народних песама.

Кићо Слабинац је био и саборски заступник из редова ХДЗ-а.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво