Читај ми!

Преминуо Шон Конери

Сер Шон Конери, први глумац који је тумачио лик легендарног агента Џејмса Бонда, преминуо је у 91. години.

Вишеструко награђивани шкотски глумац био је најпознатији по улози Џејмса Бонда и први је ту улогу донео на велико платно. 

Појавио се у седам филмова о познатом шпијуну, а краљица га је 2000. године прогласила витезом у палати Холируд.

Породица је потврдила да је славни глумац преминуо на Бахамима. Његов син Џејсон, рекао је, како преноси Би-Би-Си, да је Конери „преминуо у сну, након што се неко време није осећао добро".

„Мој отац је имао много чланова породице који су били уз њега, у ноћи, када је умро. Сви још покушавамо да схватимо да њега више нема иако је мој отац већ неко време био болестан. Ово је тужан дан за све који су познавали и волели мог оца и велики губитак за све људе широм света који су уживали у дивном таленту који је поседовао као глумац", рекао је Џејсон Конери.

И премијерка Шкотске, Никола Стурџон, рекла је да је вест о одласку Шона Конерија срцепарајућа. „Наша нација данас слави једног од својих славних синова", додала је. 

На друштвеним мрежама, обожаваоци лика и дела Шона Конерија али и познате личности почеле су да се опраштају од глумца. 

Филмски и позоришни глумац, рођен је 25. августа 1930. године у сиромашној четврти у Единбургу.

Избачен је из школе у 15. години, па се придружио британској ратној морнарици, а по напуштању војске посветио се боди билдингу, па је повремено добијао прилику да рекламира купаће гаћице.

Радио је и као физички радник, зидар, спасилац на плажи, модел на Академији ликовних уметности. Са 20 година представљао је Шкотску на такмичењу за „Мистер Универзума" и освојио треће место.

У позоришту је дебитовао у Лондону већ 1951. године, а три године касније стиже и на телевизију. Прву значајнију улогу на филму је остварио 1958. године у филму Another Time, Another Place у коме му је партнерка била Лана Тарнер. 

И поред више запажених улога, Конери је био релативно непознат све док није изабран за улогу тајног агента Џејмса Бонда, у серији филмова заснованих на романима Ијана Флеминга.

Одабрали су га читаоци дневног листа Дејли експрес а не, како каже легенда, продуценти који су га случајно спазили кроз прозор док је корачао „попут пантера" и одмах заробили. Флеминг се, кажу, свим снагама борио да он не добије главну улогу.

Први филм из серијала о британском тајном агенту био је Др. Но (1962.), уследили су: Из Русије с љубављу (1963), Голдфингер (1964), Операција Гром (1965), Само двапут се живи (1967) и Дијаманти су вечни (1971) Године 1981. вратио се улози Џејмса Бонда у филму Никад не реци никад, и више никад није био славни агент. 

Очигледно да је Шон Конери имао стила и харизме потребне за улогу Бонда, међутим, оно што сер Конери није имао је била коса. Легендарни глумац је почео да губи косу још као двадесетогодишњак и већ од првог филма из серијала о Бонду је морао да носи перику.

Улога ирског полицајца Малонеа у филму Недодирљиви (1987) донеће му Оскара и Златни глобус, а улога оца познатог археолога у филму Индијана Џонс и последњи крсташки поход (1989) само номинацију за поменуте награде. Признање за животно дело додељено му је 2006. године. Сер Конери се окушао и као продуцент.

Магазин Пипл га је 1995. године прогласио за најсексепилнијег живог мушкарца на планети, на шта је Конери узвратио речима: „Хвала богу, све је добро док нисам најпривлачнији мртав мушкарац". Већ наредне године, часопис Емпајер га је сместио на седмо место најпривлачнијих филмских звезда свих времена. Испред њега су од мушкараца били само Џони Деп и Роберт Редфорд.

Женио се два пута - први пут са Дајаном Силентом, са којом има сина Џејсона који је такође глумац, а други са сликарком Мишел Рокенбурн. Шон Конери се повукао са филма у априлу 2011. године. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво