Читај ми!

Од сушене рибе до оптужби за мито - Ли Кун Хи

Ли Кун Хи је први човек јужнокорејске компаније „Самсунг”, који је од ње направио светски телекомуникациони гигант и водећу компанију на светском тржишту. Сматрају га визионаром који је од локалне компаније за производњу и извоз воћа и сушене рибе створио светског лидера у индустрији иновација.

Направио је чудо од породичне фирме

Ли Кун Хи је рођен 9. јануара 1942. године,током јапанске окупације Кореје. Био је трећи син Ли Бунг Хула, оснивача групе „Самсунг”, специјализоване за извоз воћа и сушене рибе.

Школован за успех

Студирао је економију на приватном унверзитету у Јапану. Мастер програм из области бизниса похађао је на Универзитету „Џорџ Вашингтон”, у Вашингтону, али није добио диплому.

Две недеље после смрти свог оца, преузео је компанију, потпуно је модификовао и припремио за нове изазове тржишта.

„Франкфуртска декларација”

Памте га по реченици „променимо све, осим наших жена и деце”, коју је изговорио 1993. године.

По декларацији названој „Франкфуртска декларација”, Ли је 1993. године окупио све руководиоце у Франкфурту и позвао на промену приступа квалитету, па чак и ако то буде значило нижу продају.

Компанија „Самсунг” је 2006. године постала највећи произвођач телевизора и тада је претекла „Сони”.


Најбогатији

Ли је најбогатији Јужнокорејац, по Форбсовим проценама његово богатство је око 21 милијарде долара. У породични бизнис укључио се 1968. године, а компанију је преузео 1987. године, по смрти свог оца.

Тада је „уништио” око 150.000 мобилних телефона и кренуо у нову, модерну фазу освајања глобалног тржишта корпорације „Самсунг”.


Осуђиван због утаје пореза и давања мита

Био је два пута осуђиван, једном 1996. године, а касније 2008. године, због корупције и утаје пореза. Ипак, помилован је за обе пријаве.

 

У 2014. години, Ли је именован као 35. најмоћнији човек и најбогатији Корејац, заједно са својим сином Ли Јае Јонгом.


Породица

Ли је имао четворо деце, сина и три ћерке. 

Његова браћа и сестре и нека од њихове деце такође су руководиоци главних корејских пословних група. Његова најстарија ћерка Ли Бо Јин, председница је и извршна директорка ланца луксузних хотела „Шила”, као и председница компаније „Самсунг Еверланд”.

Од 2010. године, његов син Ли Јае Jонг потпредседник је компаније „Самсунг електроникс”. Корејска полиција је у јануару 2008. претресла његов стан и канцеларије због оптужби да је нудио мито утицајним тужиоцима и политичким личностима у Jужној Кореји.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво