Читај ми!

На Пикасов рођендан - посебна премијера у „Атељеу 212"

Премијера драме „Један Пикасо", заказана је за 25. октобар у „Атељеу 212“, у 20 сати. Живот и време у коме је живео славни сликар, публици ће покушати да дочарају Тихомир Станић и Софија Јуричан.

Биографски детаљи се у представи преплићу са историјским чињеницама, али у овом комаду, нашло се простора и за замишљене сусрете и догађаје. 

„То је једна дуодрама. Џефри Хачер је писац, а Ерол Кадељ је режирао. Играна је пре седам осам година у Босни и Херцеговини, ту су Селма Спасић и Мето Јовановски су играли тај комад", рекао је, гостујући у Београдској хроници, глумац Тихомир Станић.

Додаје да се радња одвија једне ноћи уочи Пикасовог рођендана. Велики уметник иначе је рођен 25. октобра. Претпремијера комада ће бити баш на тај дан.

„Пикаса приводе у Паризу, који су окупирали Немци. Једна представница немачког министарства културе покушава да се, те вечери, докопа једног његовог цртежа који Немци намеравају јавно да спале, као декадентну и наказну уметност", испричао је Станић који тумачи лик славног Пикаса.

Наглашава да је реч о врло важној теми. У бројним друштвима, каже, постоји потреба за обрачунавањем са уметношћу, што је опасна ствар на коју треба указати, а, како сматра, - ова представа је једна од прилика за то.

Софија Јуричан тумачи улогу историчарке уметности - госпође Фишер, која Пикаса подсећа на љубавницу Дору Мар, раније Марковић.

„Улога је врло интересантна и не могу да откријем сада ко је заправо госпођица Фишер, то се открива на крају комада, па бих волела да то публика сазна када буде дошла, у тих 110 људи, колико може 'Атеље 212' да прими. Свакако је комплексна улога. Пикасо је сам по себи био једна неодољива личност, и као уметник. Онда једна историчарка уметности има најтежи могући задатак, а то је да заједно са њим, или уз његову помоћ спали било које његово дело", открила је Софија.

Коментаришући рад са колегом друге генерације каже да „глумци немају године" и да су њих двоје „иста генерација". Додаје да је посебно срећна што сцену дели управо са Тихомиром Станићем, што јој је „много помогло у занатском смислу".

„За прву Софијину улогу, текст је писала моја супруга", додао је Станић. Каже да је најважнија ствар у глуми партнер, који је увек у праву.

„То тврдим и једино се тако може играти. И кад није у праву, партнер је у праву. Партнер је увек у праву - то је мој кредо глумачки. Нарочито када се успостави та атмосфера, кад се људи знају, када се успостави однос поверења, прелије се пријатељска атмосфера и на публику", каже Станић и додаје да је неупоредиво лепше када глумац ради са неким у кога има поверење и кога познаје.

После премијере 25. октобра, прва реприза је 26. октобра. Након тога, представа се изводи и 12. и 26. новембра.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво