Лепа Српкиња која је „укротила“ Швајцарца

Осим за такмичаре у мушкој и женској конкуренцији, последњих година на великим тениским такмичењима навијамо и за судије. Наравно, када је поред терена Крагујевчанка Маријана Вељовић.

Отворено првенство Аустралије, које се приводи крају, поред врсних тенисера, обележило је и суђење Маријане Вељовић. Тридесетдвогодишња Крагујевчанка члан је Међународне тениске федерације, једна од тридесетак носилаца златног беџа, међу којима је само десет жена. 

До позиције главног судије, то јест судије у столици, дошла је великим трудом и беспрекорним радом. То је показала и на мечу између Роџера Федерера и Тениса Сандгрена.

Опомена судије због неприкладног понашања, осим Швајцарца, није изненадила никога ко познаје и прати рад Маријане Вељовић. Док ми гледамо шта се догађа на терену, људи који су тренирали са Маријаном помно прате њено суђење.

„Ништа није чудно то са њене стране, зато јер она као особа врло карактетна, врло правична и врло децидна. Тако да је та одлука да одбруси Федереру одлука на месту“, сматра Воја Миловановић, из крагујевачког Тениског клуба „Радо“.

„Овај случај, што се тиче Федерера, има моје зелено светло. Тако да верујем, да је било ко у питању, да ли био Надал или било ко од других великих играча, или чак од ниже рангираних играча, она би се идентично понашала“, тврди Дејан Петровић, некадашњи селектор Дејвис куп репрезентације Србије.

Зелено светло „Лепа Српкиња", како је називају светски медији, добила је и од љубитеља тениса на друштвеним мрежама. „Укротила је“ једног од најбољих тенисера свих времена, и постала звезда Аустралијан опена.

„Велики сам перфекциониста и задовољна сам само када би неко рекао – ово је било 150 одсто“, рекла нам је Маријана Вељовић још у августу прошле године.

Због свага што је постигла она је звезда и у својој средњој школи и узор младим тенисерима.

„Била је насмејана, увек одана својим принципима, намерама. Вероватно је већ у Другој гимназији знала и своје опредељење у будућности. Ми смо заиста поносни на оно што је она урадила и желимо јој што више и више успеха“, каже Саша Крајић, професор Друге гимназије у Крагујевцу.

„Велики је успех, да суди гренд слем, а камоли финале. Много се поносимо с њом“, истиче млади тенисер Немања Тошић, а његов колега, Матеја Стефановић осим што жели да постане велики играч, волео би и да му Маријана суди меч.

Маријана Вељовић је са осам година почела тениску каријеру, а са 24 прошла кроз капије Вимблдона. Од линијског до судије у столици стигла је беспрекорним суђењем и радом. А, како је бити судија, у спортовима у којима и даље доминирају мушкарци, најбоље зна њена суграђанка Марина, фудбалски судија са ФИФА знаком.

„Није битно ко је на терену, колико је популаран, битно је да поступамо по правилима са самоувереним ставом и да на тај начин наше одлуке прихвате играчи“, тврди Марина Вишњић.

Тако је и Федерер прихватио одлуку ауторитативне Крагујевчанке. Још једну „пацку“ од судијско-играчког двојца из Србије доживео је после пораза од Новака Ђоковића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво