Преминула оперска дива Монсерат Кабаље

Шпанска оперска дива светске славе Монсерат Кабаље преминула је у 86. години у Барселони, објавио је шпански лист „Паис“ позивајући се на изворе у болници Сант Пау. У каријери која је трајала 50 година, Кабаље је наступала у најпрестижнијим светским оперским дворанама и постала позната по изузетној лакоћи певања и мелодичности и контроли свога гласа.

Монсерат Кабаље је, како се наводи, од септембра била у болници у Барселони, због проблема са жучном кесом.

У каријери дугој 50 година Монсерат Кабаље имала је више од 4.000 наступа и 90 улога, а снимила је више од 80 албума. Чувене су њене интерпретације Росинијевих, Белинијевих, Доницетијевих и Вердијевих опера.

Рођена је у Барселони, а већ са девет година примљена је на престижни "Conservatori Liceu". Школовање је завршила 1953. године и отишла у Италију где је у почетку добијала мање улоге.

Велики каријерни пробој десио се након улоге Мими у Боемима у Швајцарској националној опери у Базелу. Статус оперске звезде зацементирала је наступом у Карнеги холу у опери Лукреција Борџија, Гаетана Доницетија.

Наставила је да наступа у престижним дворанама, попут Метрополитана, Опери у Сан Франциску и Бечкој државној опери, где се појављивала на бини са Лучијаном Паваротијем и Пласидом Домингом.

Широј светској јавности постала је позната по песми Барселона, коју је извела са певачем групе „Квин“, Фредијем Меркјуријем. Нумеру је објавила 1987. године, да би постала химна Олимпијских игара одржаних у њеном родном граду 1992, годину дана након смрти Меркјурија.

"La Superba" 

Њени наступи задобили су изузетно добре критике, а хваљена је због лепоте и боје гласа, као и драматичне и страсне интерпретације својих улога. Ипак, говорила је да себе не доживљава као оперску легенду, преноси Паис

„Не сматрам себе оперском легендом, нити последњом дивом, како новинари понекад пишу. Свака ера има своје диве, а ја сам се само трудила да свој посао обавим што је могуће боље на највишем нивоу“, рекла је Кабаље у једном интервјуу из 2014. године.  

Прослављена шпанска оперска дива, са надимком "Lа Superba" Монсерат Кабаље одржала је концерт у Београдској арени 2011. године, уз пратњу Симфонијског оркестра РТС-а под диригентском палицом њеног земљака Хозеа Кољада. 

Сахрана Монсерат Кабаље биће обављена у понедељак, саопштиле су градске власти Барселоне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво