Читај ми!

Преминуо писац Умберто Еко

Познати италијански писац и филозоф Умберто Еко преминуо је ноћас у 85. години, пренели су италијански медији.

Преминуо писац Умберто Еко Преминуо писац Умберто Еко

Еко, који је боловао од рака, умро је у свом дому, објавила је Република на свом сајту, наводећи да је „свет изгубио једног од најважнијих људи савремене културе“, док је Коријере дела сера написала да је преминуо „један од најславнијих италијанских интелектуалаца“.

За свој први роман „Име руже“, који је написао 1980. године, освојио је бројне награде, а преведен је на 47 језика и продат у више од 30 милиона примерака.

Роман је својевремено француски Монд ставио на листу 100 најзначајнијих књига 20. века.

Светску славу стекли су и романи „Фукоово клатно“, „Острво дана пређашњег“, „Прашко гробље“, „Баудолино“, „Тајанствени пламен краљице Лоане“, и најновији, „Нулти број“.

Еко је и аутор бројних есеја и књига из теорије уметности, лингвистике и семиотике. Осим тога, писао је и књижевну критику и књиге за децу.

„Ја сам филозоф. Романе пишем само викендом", рекао је Еко једном приликом.

Рођен је 5. јануара 1932. године у Александрији, у северном италијанском региону Пијемонт.

Дипломирао је филозофију на Универзитету у Торину 1954. године, бавио се Средњим веком и естетиком текста. Касније је дефинисао семиотику као „филозофију језика“.
Припадао је књижевном покрету „Група 63“.

У интервју за лист Гардијан прошле године, Еко је рекао да је писању приступа са жељом да „промени“ читаоца.

„Не знам шта читалац очекује. Мислим да аутор треба да пише оно што читалац не очекује. Проблем није питати шта им је потребно, већ променити их“, навео је.

Успевао је да премости јаз између популарне и интелектуалне културе, објављујући своје мисли у дневним новинама и водећем италијанском магазину Еспресо.

За собом је оставио жену Ренату која је историчар уметности и двоје деце, наводи АФП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво