Читај ми!

Преминуо кантаутор Џеј Џеј Кејл

Аутор легендарних песама "Cocaine" и "After Midnight", амерички кантаутор Џеј Џеј Кејл, умро је од последица срчаног удара. Човек коме је гитара представљала савршенство уметности, остаће упамћен и као зачетник мешавине блуза, рокабилија, рока и кантрија, познате као "Tulsa Sound".

Џеј Џеј Кејл, један од познатијих музичара америчке и светске рокенрол сцене, умро је јуче у Калифорнији од срчаног удара у 75. години.

Рођен као Џон Велдон Кејл у Оклахома Ситију 1938. године, у рок музику закорачио је почетком шездесетих година 20. века као тон мајстор, гитариста и певач. На музичкој сцени Лос Анђелеса покушава да оствари оригинални звук и приступ музици.

У то време паралелно ради на музичком уобличавању првих психоделичних рок албума за друге ауторе, на свом потпуно оригиналном музичком стилу, који је познат као "Tulsa Sound" и представаља мешавину блуза, рокабилија, рока и кантрија.

Oбласт у којој се такође остварује је писање текстова, где оставља огроман допринос светској рокенрол сцени. Тада се одлучује да у јавност излази као Џеј Џеј.

Музичком звездом и легендом учиниле га седамдесете, осамдесте године и сарадња са Ериком Клептоном, који је Кејлове песме Cocaine и After Midnight уврстио у свој стандардни репертоар.

Највећи хит прослављеног музичара ипак је Crazy Mama која је и у његовој верзији доспела скоро до самог врха америчких топ-листа.

Осим музиком, продукцијом, дизајном звука и писањем тесктова Кејл се бавио и сакупљањем и модификовањем гитара и гитарског звука.

„Гитара је зе мене савршенство уметности“, записао је чувени Американац.

За компилацијско издање The Road to Escondido, где су осим Кејла свирали Ерик Клептон и Џон Мејер, Кејл је 2008. године добио награду Греми, за најбољи албум савременог блуза.

На Кејловом сајту осим информације о његовој смрти наведено је: „Није потребно да дајете новац, али он је био велики љубитељ животиња, стога, ако желите, новац можете донирати локалном склоништу за животиње“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво