Читај ми!

Венчанице кроз историју

Будуће невесте инспирацију за сопствену венчаницу могу пронаћи у Музеју примењене уметности, где су први пут изложене венчане хаљине с краја XIX и почетком XX века. Карактерише их врхунски квалитет и елеганција, што се захтева и од савремених модела за „најсрећнији дан“.

У оквиру сталне поставке, Музеј примењене уметности први пут нам изложбом представља венчане хаљине у Србији у другој половини XIX и почетком прошлог века, луксузне комаде одеће које су носиле припаднице српског грађанског друштва.

Мала, али репрезентативна јесте колекција девет венчаних хаљина које се чувају у Музеју примењене уметности.

Најстарија хаљина је из 1878. године. Најгламурознији и најелегантнији примерак је веридбена хаљина израђена 1909. године у Паризу, креација британске модне куће „Редферн". То је први примерак одеће високе моде који је доспео у збирку музеја.

Венчана хаљина увек је пратила модну линију свог времена.

„Њихови захтеви су били велики, оне су желеле да буду обучене квалитетно, луксузно и да прате европске модне трендове", изјавила је Драгиња Маскарели, аутор изложбе.

Изложени модни предмети прича су о моди и обичајима.

Кустоси музеја истичу да су извор информација о култури грађанског друштва у Србији у другој половини XIX и почетком XX века.

Интересовање за изложбу је велико, а посетиоци могу уживати у лепоти одабраних експоната до 22. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво