Изложба ентеријера – простор мора да буде прилагођен сензибилитету онога ко у њему живи

Изложбу одабраних примера пројектовања стамбених ентеријера аутори Наталија Ђукић и Предраг Максић назвали су „Дизајн ентеријера у контексту“. Позивају на дијалог, расправу, истовремено представљајући процес свог рада и однос са корисником простора.

Анализирајући свој рад у протекле четири године ентеријеристи Ђукићева и Максић схватили су да је у том периоду њихова најчешћа тема било становање. Желели су да креативност изражену у различитим просторима покажу публици.

„Данашњи ентеријери су ту да штите човека, да му пруже једно лепо, безбедно окружење у коме се човек односно корисник осећа пре свега пријатно. Да би се човек добро осећао у неком простору тај простор треба да буде прилагођен његовом сензибилитету. Тако да је наш први труд да схватимо шта је то што наши клијенти, будући корисници простора желе, а затим да његове жеље артикулишемо и у естетском и у сваком другом смислу“, каже Наталија Ђукић.

Не робују тренду – дрво, камен, различити метали и текстил различитих нијанси природног порекла коришћени су у свим представљеним ентеријерима.

Овај двојац образовао се у Италији и Америци. Предраг Максић бави се и практично и теоријски ентеријером. Мастер студије завршио је на Вашингтонском државном универзитету.

„Оно што сам тамо научио јесте, у ствари, да промишљам о дизајну на један теоријски начин. Касније сам то наставио овде кроз свој докторат и рад на теорији дизајна, али у неком нашем контексту. То је класична филозофија. Филозофија у области уметности у области архитектуре и у овом случају у области дизајна који је код нас, рекао бих, тренутно у врло добром развоју“, наводи Максић.

Педагошки рад и престижне међународне награде за дизајн још једна су заједничка тачка ово двоје уметника.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво