Читај ми!

Захваљујући костимографкињи Ивани Васић Инглиш, наше наслеђе је доспело у америчке серије

Костимографкиња Ивана Васић Инглиш недавно је имала запажено учешће на “Мајској изложби” Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, где је излагала костиме и цртеже за костиме које је радила за америчку ТВ серију „Предстража“ и за павиљон Србије на Светској изложби у Дубаију.

Ивана Васић Инглиш је дизајнирала костиме за преко 20 представа и преко 20 догађаја. Осим тога, преходних неколико година креирала је костиме за један амерички филм, две америчке серије, и била је консултант за серију која је снимана на Хавајима.

„Имала сам срећу да је мој супруг, Џонатан Инглиш, оно што американци зову "film maker", продуцент, редитељ и сценариста, па смо ми основали нашу продуцентску кућу 2018. године и онда су продукције почеле да долазе у ствари овамо, а не да ја идем тамо. Зато је можда моје искуство са страним продукцијама мало другачије у односу на људе који одавде одлазе у стране продукције. Али оно што је мој утисак је да је јако структурисан рад на тим страним, поготово америчким продукцијама и доста је корпоративан, у смислу да морају да се прате одређене процедуре“, објашњава костимографкиња, гостујући у Јутарњем програму.

Углавном у свој рад уноси елементе ношње и митологије Балкана, а често воли да користи и креације српских дизајнера за савремене костиме. Први велики пројекат који су почели да раде је била друга сезона серије епске фантастике „Аутпуст“ (The Outpost).

С обзиром на то да се радња серије дешава у некаквом псеудо средњем веку, одлучила је да им понуди старословенско и балканско наслеђе, јер, како каже, да су отишли на север, вероватно би добили викиншко наслеђе.

„Унела сам старословенске руне, рог из Винче. Винчанске фигурине и накит. Енормну количину ношњи из целог региона“, објашњава гошћа Јутарњег програма.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво