Читај ми!

Креаторка Јелена Малешевић у прошлости проналази будућност

Јелена Малешевић је по образовању археолог, по вокацији уметница широког спектра идеја. Њене креације инспирисане винчанском културом представљале су Србију на ЕКСПО Дубаију, а следе Малта и Њујорк.

Јелена дизајнира ванвременске креације у којима се спајају историја цивилизације и историја уметности. Инспирација јој је винчанска култура. За рад Јелене Милошевић домаћа јавност је интензивније почела да се интересује тек када су стигле сјајне критике из Дубаија, а потом и позиви да своје креације представи широм света.

„Основна тема мог рада су у ствари те архетипске слике, да их тако назовемо. Кроз нека своја археолошка истраживања и неке импресије које стичем тим током користим као инспирацију која сама долази, јер просто ја у прошлости стално наилазим на будућност, пошто су моје креације врло футуристичке, авангардне“, објашњава Јелена Малешевић гостујући у Јутарњем програму.

Таленат Јелене Малешевић је препознат још 2001. године на највећем светском позоришном фестивалу у Единбургу, када је добила награду за костим у представи Сан о Балкану. Сарађивала је и са чувеним италијанским и америчким балетским трупама и продукцијама. Неретко је спајала сајбер и етно.

„Мода и јесте неки мост између различитих култура и преко моде може да се изврши озбиљан културни утицај у свету. Драго ми је да свет може да чита моје радове и што је најневероватније чита их врло правилно“, додаје креаторка.

После представљања у Дубаију иста колекција је затворила Србија фешн вик у Новом Саду, а потом је добила прилику да се поново појави у Дубаију на Дан мајки.

„Мени је то било јако драго јер је ова колекција управо посвећена женама, женском принципу и жени као великој мајци, зато што у време неолитске и винчанске цивилизације то божанство се и поштовало. Тако да су се некако ускладиле теме и преклопиле“, закључује уметница Јелена Малешевић.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво