Читај ми!

Изабери пажљиво, купуј мање, али да траје - мото данашњих купаца

Корона је променила многе навике, утицала на културу куповине, самим тим и на модну индустрију.

Мода и модни свет су за ове две године пандемије морали да се адаптирају новонасталој ситуацији не би ли преживели. Актуелно је питање о томе - како изгледа радити у свету у коме је до пре пандемије владао закон брзе, low cost моде и претераног конзумирања, а данас, бар тако изгледа, почиње све више да важи правило „Изабери пажљиво, купуј мање, али да траје".

„Продавати моду у цивилизованом свету је јако тешка ствар јер прво, свет је презасићен свега и када вам дођу такве муштерије ви не знате шта да им понудите, јер све што им понудите они кажу да имају. Мода је посао који је завршен, јер за десет година ми ћемо имати или haute couture или Зару, неће бити ничега што ће бити у средини. Фирме као Хермес или Шанел су имале раст од 30-40 одсто, јер су то фирме које дају гаранцију квалитета. Данас људи, после ковида, када купују нешто траже да у томе виде вредност, а не да буду ствари које су само тренутна мода. После ковида се продају најскупље ствари, пре ковида није било тако, и то вам говорим из личног искуства, што је скупља и што је квалитетнија ствар, то се данас продаје брже", рекао је Душан Пауновић, власник модне куће „Душан".

Мода се за време пандемије преместила на онлајн тако да се поставља питање да ли ће и даље важити „Идемо у шопинг у Милано" имајући у виду да се затвара велики број продавница - и будућност је неизвесна.

„Будућност ће бити онлајн, то је сигурно, морамо бити спремни на то. Морамо да учимо и да се информишемо шта даље за будућност и како ће она изгледати онлајн и људи су подељени, неки су за куповину да оду лично у радњу, да дотакну материјал, да пипну да процене, а неки људи желе све да раде онлајн, јер немају више времена да иду у шопинг. Људи превише раде од куће од када се десила корона, све то вуче своје и бићемо дефинитивно подељени између живота онлајн и офлајн",истакла је Марина Ђокић, модел и власник бренда @badromance.

„Јако је велики проблем данас са свим физичким радњама, и то је категорија која ће можда и бити затворена. Ми чак продајемо радњама преко сајта који су иначе за retail целу колекцију, ја већ две године ниједног клијента из Америке и Азије нисам видео, а бизнис расте јер они купују преко тих платформи. Дакле, многе радње се већ затварају јер су то трошкови ужасно велики. Ви рачунајте да једна радња у центру Милана кошта месечно најамнија од 30.000 до 50.000 евра. Дакле колико треба продати? И кад имате радњу која је високог нивоа морате имати и запослене високог нивоа и ту је немогуће направити профит, ниједна радња коју видите на Монте Наполеоне није профитабилни бизнис, они су само адвертајзинг", додао је Душан Пауновић.

Пандемија је дакле много тога променила, иако не увек у негативном смислу. Мода преко интернета донела је чак пораст профита модним кућама као и много више ангажмана моделима који се већ налазе у Милану или осталим модним центрима имајући у виду тешкоће при путовањима те ангажман иностраних модела. Са друге стране, питање је и колико се то заиста допада клијентима, и да ли је то тренд који ће се наставити.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво