Читај ми!

Како да одаберете најбоља гаражна врата

Гаража може бити саставни део куће, али гради се и као посебан објекат. Осим основне намене, паркирања возила, често се користи и као радионица, складиште или локал. Приликом изградње или реновирања бирамо гаражна врата која одговарају пројекту и задовољавају наше потребе. Када дође време за куповину нових гаражних врата, требало би обратити пажњу на неколико ствари.

Некада су гаражна врата била много једноставнија него данас. Правила су се од метала, била су двокрилна са шаркама или једнокрилна са отварањем на кипер. И данас се још увек оваква врата налазе на многим старим гаражама. Међутим, нова гаражна врата потпуно су другачија. Израђују се од лакших материјала, а ипак довољно су постојана и чврста.

Најтраженија на тржишту су гаражна врата која се састоје из сегмената пошто су веома практична и имају многе предности. Пре свега, начин на који се отварају и затварају је такав да штеде простор. Сегмента гаражна врата након отварања заузимају простор на плафону гараже. Насупрот њима, класична, двокрилна врата захтевају много више слободног места приликом кретања.

Док су гаражна врата затворена не примећује се нека разлика осим у изгледу, али када се она отворе, разлика је евидентна. Двокрилна врата са шаркама блокирају простор са стране, док модерна сегмента гаражна врата која се подижу, то не чине. Такође, само отварање и затварање је проблематично са обичним вратима јер, такође, захтева доста слободног места.

Ако паркирате аутомобил у гаражу која има сегмента врата, можете стати тик уз сама врата док се она отварају. Насупрот томе, са класичним вратима треба рачунати да простор који је једак половини њихове ширине – мора бити слободан.

У старим зградама постојале су гараже које су махом имале тешка метална гаражна врата која се отварају на горе, тј. имају кипер систем. Овај систем је током година коришћења показао своје мане. Метална врата од гараже веома су масивна, тако да се носачи и шине временом искриве или се благо извитопере. То доводи до све тежег отварања и затварања, а временом чак и до заглављивања.

Конструкција годинама благо „тоне“ у односу на рам. Да би ова врата беспрекорно функционисала, све треба да буде милиметарски прецизно. Међутим, велика маса и честа употреба највише су заслужни за то да лежишта и носачи пропадају. Зато се све више власника гаража, које још увек имају оваква гаражна врата, одлучује да их замени новим.

Чак и обична двокрилна метална врата која имају шарке, након више година почињу да стварају потешкоће зато што се од тежине шарке криве и врата „падају“ из оквира. Потребно их је подизати како би се вратила у лежиште и како не би шкрипала приликом отварања и затварања.

Модерна гаражна врата праве се од лакших материјала који су довољно чврсти. Мања маса омогућила је де се избегну многи проблеми. Како би се постигао идеалан баланс између постојаности и тежине, конструкција сегментних гаражних врата састоји се из више слојева. Костур врата чини поцинковани лим, а облога у виду изолације прави се од полиуретана. Производе се у складу са највишим европским и светским стандардима.

У складу са тим која је намена и позиција гараже, бирамо и гаражна врата. Ако је она саставни део куће са излазом директно на улицу, идеално би било узети сегмента гаражна врата. На тај начин штеди се простор, а сама гаражна врата пружају довољно безбедности. Додатна погодност је та да се уз њих може наручити и систем за даљинско управљање, па чак и паметна гаражна врата чији рад је могуће контролисати и издалека, преко мрежне апликације. На тај начин никада више нећете бринути да ли сте затворили гаражу кад одете на пут.

С друге стране, ако имате кућу која има гаражу као издвојен објекат у дворишту, онда је погодно да гаражна врата имају и застакљене делове у виду прозора. Нарочито су корисни ако вам ова гаража понекад служи и као радионица. Прозори омогућавају више природне светлости унутра, док су гаражна врата затворена.

Могуће је да радите и боравите у гаражи и са затвореним вратима, што је знатно пријатније, нарочито ако је напољу хладно. Прозори се могу отварати, што је додатна предност, јер обезбеђује циркулацију свежег ваздуха. То је нарочито важно ако у гаражи поправљате кола или користите разне машине. Боравак у непроветреном простору може бити опасан. Гаража је погодно место за рад када треба офарбати неки комад намештаја и слично. Препоручљиво је да се то ради са отвореним вратима због испарења.

Било да је реч о гаражи која је у оквиру куће или оној која је спољни дворишни објекат, мудра инвестиција је даљинско отварање и затварање. Тако штедите време, али и постижете већи комфор.

Најквалитетнија гаражна врата на тржишту можете лако пронаћи на mirandre.com где су модели више произвођача представљени на једном месту. За куповину се треба добро припремити, а најбоље је почети управо оданде где је избор највећи.

Када утврдите који тип гаражних врата би најбоље одговарао вашим потребама, лако ћете се одлучити и за конкретан модел и одговарајућу боју. Савет је да увек купујете од најбољих продаваца и произвођача јер ту имате и обезбеђене редовне и ванредне сервисе.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво