Читај ми!

Да ли је три-де штампана кућа од глине будућност становања

Западно од Равене, у италијанском граду Маса Ломбарда, представљена је три-де штампана кућа од глине, коју је осмислила и направила Компанија "Mario Cucinella Architects". Прототип куће је осмишљен као комбинација најновије технологије 21. века и најстаријег материјала за израду кућа.

Необична грађевина названа је "Tecla", а представља нови иновативни подухват. Кућа има 645 квадратних метара, у облику је шкољке, а изграђена је од локалне глине и једна је од првих кућа насталих три-де штампом, наводи се у магазину Architectural Digest.

Дизајнер Марио Куцинела нада се да овакав дизајн куће може постати одржива опција за становање људима којима недостаје одговарајући смештај због финансијских проблема или расељења.

Током протеклих неколико година конципирани су бројни  домови и насеља настала три-де штампом, који се брзо граде, а трошкови градње су ниски. Тако је 2017. године направљена таква кућа у Русији, а у Мексику је направљено читаво насеље.

Архитектура у служби решавања стамбене кризе и одрживе будућности

До сада су објекти грађени бетоном или синтетичким материјалима попут пластике, а  "Tecla" - чији је назив изведен из измишљеног града писца Итала Калвина, је спој „технологије" и „глине" – изграђена је од постојећег материјала са тла на месту градње, помешаном са водом, влакнима од пиринчаних љуски као везивом.

„Штампање глином има својих недостатака. То је много спорији поступак од брзосушећег бетона.  Конструкција се може одштампати за 200 сати, али глина се суши недељама, у зависности од климе. Важно је истаћи да солитери од глине не могу да се граде", истакао је архитекта Марио Куцинела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво