Читај ми!

Жута и сива су боје за 2021. годину

"Pantone", светски ауторитет у свету боја, као и сваке године бира ону која ће на симболичан начин представити годину пред нама. Прошле године је то била класично плава, док ће 2021. година бити обележена са чак две боје: жута Illuminating и сива Ultimate Gray.

Ово је први пут у историји да сива боја буде изабрана за боју године а није први пут да се бирају две боје. Наиме, 2015. године одабране су розе кварц и серенити.

Дизајнери кажу да у години која ће остати запамћена као година епидемије на светском нивоу, избор ове две боје, сиве и жуте, има симболичку вредност, јер на перфектан начин обележава тешку годину која је за нама и наду у нову бољу годину.

На сајту Pantone-а може се прочитати да боја године има утицај на производе и одлуке које се тичу купопродаје у различитим секторима, од моде преко намештаја и унутрашњег дизајна као и индустријског дизајна, паковања производа и графичког дизајна.

Тако да је избор ових боја резултат детаљне студије која је узела у обзир многе факторе који укључују и разне трендове на светском нивоу (мода, биоскопи, уметност, дизајн), обраћајући пажњу и на то како одређене боје утичу на људе на психолошком нивоу.

Светски дизајнери сматрају да је сива последњих година доста популаран избор у уређењу дома и многи је називају „новом белом" и у комбинацији са жутом добитна комбинација.

Две боје за 2021. годину Pantone 17-5104 Ultimate Gray и Pantone 13-0647 Illuminating, „неминовно пресликавају одређене кључне елементе године која је за нама и оне која је пред нама – отпорност и наду“, објаснио је директор Pantone Color Institutа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво