Облутак, малч, мермер... Како направити баштенску стазицу

Лето је пред вратима и, они који је имају, у башти проводе све више времена. Осим цвећа или траве коју смо засејали, башта испред или око куће, увек се може додатно оплеменити. Баштенске стазице су један од предлога за освежење простора око дома.

Уместо скупе, бетонске баштенске стазе, или оне од асфалта, за које морате ангажовати мајсторе, можете да уштедите новац и време, и да сами, уз мало вештине сами направите нешто лежернији путељак кроз врт. 

Стазица може бити само декоративног карактера, а ако имате довољно простора, можете направити праву, широку стазу којом је могуће кретати се док уређујете башту, заливате цвеће...

Права или вијугава стаза, питање је укуса, али и расположивог простора. Стаза са кривинама пружа додатну могућност за маштовитије уређење.

Искористите шљунак и украсне или обичне циглице да оивичите стазу. Цигле можете укопати под правим углом, али и ивицама како бисте постигли маштовитији изглед.

Изаберите између равног шљунка и оног дробљеног. Знајте са је реч о материјалу који је дуготрајан и који захтева само редовно одржавање и отклањање израсле траве, ако сте шљунак ређе посули по земљишту у врту. Можете се играти комбиновањем боја шљунка или се одлучити за једну нијансу. 

Када купујете шљунак, питајте која количина је довољна за вашу стазу, измерите на време димензије које вам за стазу, ваше двориште дозвољава.

Напомена: Шљунак може бити незгодан ако изаберете онај ситно дробљен, због каменчића који могу да залутају, а и чишћење снега са овакве стазе могло би да буде мало комликованије.

Украсне каменчиће можете употребити за поједине делове стазе. На нашем тржишту, може се набавити у паковању и од пет килограма и више. Цена килограма белог облутка кошта око 200 динара. 

Осим шљунка и украсног камења можете користити и малч. И један и други материјал доступни су у врећама различите килаже па није тешко направити избор који одговара Вашој идеји. Малч је мало јефтинији од шљунка или камена.

Код нас се може набавити малч од сецканог дрвета јеле или бора и њихове коре, и то у бојама као што су црвена, жута... Оквирна цена за 10 килограма малча је 500 динара. Једна таква врећа биће довољна за покривање стазе у површини од једног до 1,5 квадратних метара.

Један од традиционалних материјала је и дрво. 

Дрвене тарабице могу бити својеврсна ограда око стазе у башти, али дрво се може искористити и за сам пут.

Камене штанглице и жардињере

Уз дрво, ни камен као материјал за уређење баште не губи на популарности. Могућности су различите. Можете користити камене плоче различитих облика, а у случају да волите мало више реда, можете набавити камене плоче истих димензија.

Ломљени жути струганик, гранитне плоче, или друге верзије декоративних облога од приодног камена, присутни су на домаћем тржишту у разним бојама и димензијама. За баштенске стазе, бирајте оне дебљине око три центиметра. Ту су и штанглице од камена, терацо плочице...

Мермерне плоче су скупља верзија, која такође долази у обзир, за оне који воле луксузнији и сјајнији изглед. 

Упоређујући материјале које можете да користите, имајте на уму да се они органски временом брже оштећују и имају рок од око пет година, после чега захтевају реконструкцију. Основни фактор који утиче на стазе од дрвета и мала је вода, односно киша и влага.

Када све још једном измерите, направите скицу и набавите материјал, крените у авантуру, али на зарављеној подлози.

На крају, соларне лампице, зимзелено украсно биље или сезонско цвеће, употпуниће оквире ваше нове баштенске стазице. Биљке можете посадити директно уз стазу, а можете поставити и саксије или баштенске жардињере од дрвета или керамике, што пружа могућност за чешће промене.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво