Шта би све требало да знате о кићењу новогодишње јелке

Чини нам се да још нисмо скинули украсе од претходне Нове године, кад ето већ Нова година куца на врата. Време је за украшавање, и одлазак по добро знану шарену кутију са украсима за јелку. Обузима нас празнична еуфорија и једва чекамо да украсимо свој дом.

Централно место у декорисању заузима свакако новогодишња јелка. Питали смо стручњаке за уређење ентеријера  како на најбољи начин поставити и декорисати новогодишњу јелку.

Наша саговорница, Ирена Јовановић, поделила је са нама савете о комбиновању боја украса и уклапању јелке у животни простор.

Простор: Одредите величину новогодишње јелке у односу на величину просторије, да би јелка била прво што ћете видети када уђете у дом.

Боје, украси и тип новогодишње јелке: На располагању вам је углавном традиционална зелена јелка, вештачка или природна. Ако желите да експериментишете бојама то може бити и бела или љубичаста боја.

Што се тиче боја новогодишњих украса, да би новогодишња јелка деловала елегантно, држите се правила примене највише три боје. Такође можете експериментисати са различитим нијансама једне боје.

Веће новогодишње украсе ређајте у доњем делу јелке, а како идете према врху, ређајте мање украсе.

 Детаљи чине да новогодишња јелка делује бајковито. Можете додавати машне, пахуље...

„Сваке године модни дизајнери диктирају модну сцену, од тога шта ће се и како носити од одеће, аксесоара, уређења дома, до тога која је боја модерна при декорисању новогодишње јелке и украшавања дома. Ја лично волим да је у мом дому модерна боја која се те године свиђа мојој деци, а ми највише волимо шарено, све нијансе топлих боја од црвене, преко наранџасте до бордо и топле љубичасте“, рекла нам је Ирена.

Боје и комбинације - од традиционалног црвено-зеленог до смелих комбинација

Модни дизајнери кажу да су за ову годину, као тренд изабране бела и плава боја.
Да бисмо вам помогли да се што боље одлучите за боју ваше јелке у овој новогодишњој ноћи добро је да познајете неке занимљивости о бојама.

Зелена - делује умирујуће. Слаже се са црвеном, јер је у комплементарном контрасу у односу 50:50. Осим тога добићете контраст хладних и топлих тонова. Зелена боја се лепо слаже и са свим нијансама жуте и наранџасте.

Бела - бела јелка сјајно изгледа за украшавање уколико користите једну боју највише две. Што се тиче боје украса, лепо иде у комбинацији са сребрним тоновима.

Плава - делује умирујуће, лепо се слаже са сребрном или љубичастом. Тиркиз, једна од нијанси плавих је тренутно врло популарна боја. Може се комбиновати са украсима у киви зеленој боји, неутралним бојама и неким нијансама љубичасте.

Љубичаста - или једна од нијасни пурпурне која је била боја, одређена само за племство, може деловати врло елегантно. Уколико се одлучите за љубичасту боју јелке бићете врло оригинални ове године, пазите да не стављате више од две боје. Тиркиз, плава, сребрна, пинк или розе су боје које иду уз ову боју новогодишње јелке. Ако хоћете посебно да је нагласите, одлично се комбинује са наранџастом или златном бојом.

Пинк - можете је комбиновати са неутралним бојама. Уколико желите упадљиву јелку, комбинујте јарку или „хот пинк" нијансу у комбинацији са тиркиз, љубичастом и црвеном.

Црвена - симбол радости и љубави, боја која се често користи при украшавању новогодишњих јелки. Верује се да штити од негативне енергије. Црвена се може комбиновати са много различитих боја - златном, сребрном, белом... За смелије верзије јелке, црвена и зелена се могу комбиновати са сада популарном тиркизном бојом.

Неутралне боје - дају елегантан излед новогодишњој јелци. Боје које се користе коа неутралне су сребрна, бела, златна, сива, беж, браон.

Шарено - што шареније то боље. Користе се јарке боје и све је дозвољено.

Важно је задовољство

Новогодишња јелка је нешто што треба да вам представља задовољство док је заједнички китите са својом породицом, пријатељима, децом или чак и сами...

То је ваш лични печат за ову годину и треба да вам се свиђа и буде лепа на око. Изаберите јелку која се вама свиђа, јер је ипак то ваша Нова година.

Ми смо само мало желели да вам помогнемо уколико имате недоумицу у бирању боја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво