Болница у Енглеској увела једнократне хиџабе

Краљевска болница у енглеском граду Дарбију увела је хиџабе који су стерилни и за једнократну употребу у операционим салама, а могу их користити докторке и медицинско особље којима вера налаже покривање косе.

Млада докторка Фара Рослан, која је муслиманске вероисповести, дошла је на идеју да би корисно било имати стерилан хиџаб за салу у којој се одвијају операције док је била стажиста у Краљевској болници у Дарбију.

Могуће опасности по здравље пацијената од хиџаба који би носила током целог дана биле би сведене на минимум уз коришћење истог таквог, али стерилног за једнократну употребу.

Овакви хиџаби могли би да буду уведени у читавом Уједињеном Краљевству, али из Националне здравствене службе Енглеске наводе да би ту одлуку требало да донесу болнице.

Росланова истиче да јој није било пријатно да скида хиџаб, али да улазак у салу са комадом тканине који је носила више сати пре тога није долазио у обзир због безбедности пацијената. 

„Компромис је морао да буде на средини између правила облачења који јој вера налаже и љубави према боравку у операционој сали“, објашњава докторка Рослан.

Могућа решења др Фара потражила је у родној Малазији, те предложила надлежним болничким службама материјал и облик тканине.

Хирург Гил Тијерни, менторка докторке Фаре Рослан, каже да је реч о првој установи која је у Уједињеном Краљевству увела овакве хиџабе у своје операционе сале.

„Ово решење није скупо и надамо се да ће ефекат бити широких размера“, закључила је др Тијерни.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво