Мода и уметност се одувек прожимају

Традиционална изложба „Аксесоар“, коју тринаести пут организује Секција за текстил и савремено одевање УЛУПУДС-а, у Галерији „Сингидунум“ окупила је 34 уметника свих генерација, различите поетике и ауторског рукописа.

Уникатни модни детаљи ручно рађени различитим техникама и од различитих материјала чине поставку која тринаесту годину уметношћу, креативношћу и различитим ликовним изразом ствара, негује или прати модне трендове.

„Мода и уметност се увек прожимају, преплићу и тако опстају. Тако је било одувек. Стоји да је аксесоар један мали, ситни модни детаљ који иде уз нешто главно као пратеће“, наводи Слађана Милојевић, председник секције ТИСА.

Рад на свили је захтеван. У првим фазама израде ешарпе или мараме природна свила не прихвата боју и ту је уз умеће и креативност важно и технолошко знање уметника.

„Има она законитости, морамо да је поштујемо, али не превише. Ако се превише поштује материјал и третман онда нисмо направили ништа. Човек мора да да себе као аутор“, тврди дизајнер Слободан Самарџић.

Снежана Крејић накит, појасеве, кајшеве, ташне и обућу израђује од коже, детаље од текстила користи као украсе.

„Након доста година рада са кожом могу да кажем да сам доста овладала тим занатом и техником. Кожа је материјал како кажу за сва времена. Ви један предмет од коже можете носити дуги низ година, људи воле да носе предмете од коже“, каже Снежана Крејић дизајнер.

Изложба „Аксесоар XIII“ поред чланова Секције за текстил и савремено одевање окупила је вајаре, графичаре, сценографе и костимографе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво