Када су Срби прешли на „европски модни систем“

Музеј примењене уметности у Београду прославио је 69. рођендан отварањем изложбе „Мода у модерној Србији“, Драгиње Маскарели.

Студијска изложба „Мода у модерној Србији“, представља атрактивну колекцију моде и модних детаља грађанског одевања у Србији крајем 19. и почетком 20. века.

На рођенданској поставци изложени су вредни модни предмети који се чувају у музејској Збирци текстила и костима.

Богат изложбени материјал сведочи о динамичним променама модног система у некадашњој Србији. У здању Музеја примењене уметности, у ком је од оснивања 1950, некада су били и престижни модни салони. Одело не чини човека, али је некада играло одређену друштвену улогу.

„Ова изложба заиста отвара један нови поглед представљамо моду у Србији када друштво доживљава велику трансформацију, од једног друштва које је било под турском империјом и које није ни знало за моду, до трансформације слојева грађанских, који су освајали и тај вид европског живота и модернизације“, рекла је директорка Музеја Љиљана Милетић Абрамовић.

Припадници српске грађанске класе, градили су визуелни изглед према европским узорима, најчешће оним из Париза. Изложене су хаљине, венчанице, прслуци, модни аксесоар – капе, појасеви, торбице.

„Србија у 19. веку, негде око средине, прелази на европски модни систем и тежи да се приближи културном моделу Европе. Узори посртају Беч, Париз, за мушку одеће Лондон, Италија, тако да се утицаји комбинују и мењају. Али тежи се да се приближи културном моделу Европе по свему, па и по начину одевања“, изјавила је Драгиња Маскарели.

Уз изложбу је и богат пратећи програм – предавања средом и „Вођења петком“.

Прво предавање одржаће кустос „Музеја Викторије и Алберта“ из Лондона Сузан Норт.

Мода у модерној Србији, репрезентативна тематска изложба Музеја примењене уметности, отворена је до краја јануара 2020. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво