Игра боја и и светлости – уређење отвореног концепта простора

Отворен концепт уређења данас је најтраженији. Ипак, водите рачуна о томе да основа буде једноставна, боје умерене и усклађене, па одаберите један централни моменат. Нека га прате разиграни и упадљиви детаљи.

У овој дневној соби јастуци и драпери су у смелијим бојама, радни простор у позадини у умерено плавој, детаљи у бохо стилу, углавном од прућа.

Камин је уоквирен огледалима која стварају утисак већег простора. Један од захтева власника био је и да се на нађе право место за велику библиотеку.

„Онда смо и то уклапали у дневну собу. Морао је да буде и радни простор, који смо ставили испод степеништа. И једна, захтевна али и најзанимљивија ствар овог ентеријера јесте управо и то степениште. Како смо од једног мрачног простора, од једног затвореног степеништа добили једно лагано, прозрачно степениште и онда искористили још испод њега радну зону“, истакла је архитекта и дизајнер ентеријера Невена Симић.

Кухиња и трпезарија су комбинација плаве боје, исте као у радном делу дневне собе, затим дрвета и беле која доминира радном површином и трпезаријским столом.

Није пожељно да све дрвене површине буду исте боје и нијансе, већ повезане са још покојим детаљем у стану.

„Ако посматрамо трпезарију, рекли бисмо да је испод трпезаријског стола тепих, али то није тепих, то су шарене плочице послагане тако да оне уствари изгледају као тепих. Оне су украс али изузетно лагане за одржавање“, саветује архитекта.

Кад је реч о плочицама у купатилу изабране су најмодерније, али у комбинацији која прати укус власника.

„Конкретно те мермерне плочице, то је нешто што је одраз луксуза, али је мало и хладно, мало је музејски. Онда ми узмемо плочице које су имитација дрвета, убацимо и плочице које су мало разигране, унесемо још једну врсту топлине. Те плочице које су тако шарене, то су шпанске плочице“, рекла је Невена Симић.

Архитекта предлаже да у купатилу које припада спаваћем блоку, то је замишљено као једна врста интиме, као да је део спаваће собе, баш због тога ово купатило има, један део зида фали, односно, замењен је стаклом, што чини већи улаз светлости и чини тај простор већим и самим тим обједињеним.

Подсећамо вас да трендове успостављају италијанске плочице, али су и најскупље. Прате их шпанске, врло разигране у дизајну, али приступачније.

Ево и предлога решења за тоалет који је мале површине, а изузетно велике висине.
Бојом поделите простор и постићи ћете ефекат ниже просторије. Често питање је и како уредити простор који би требало да се мења према потреби.

„То је некад у будућности дечија соба. Сад ће бити гостинска или радна соба и онда ви просто морате да осмислите простор који ће да игра ту функцију да може као трансформерси да се мења и да се прилагођава новим функцијама.

„У том случају, ми архитекте дамо неку базичну основу, дакле дамо јасну дефиницију где је радни сто, али апсолутно простору дамо могућност да се он сам по себи развија и мења у односу на функцију. То је управо урађено и овде. Приметићете да ту владају неутралне боје. На пример жута, жута је неутрална боја. Значи да сутра ако дође дечак или девојчица, та жута се уклапа. Али наравно, кажем, све је могуће променити а да то много не кошта", закључила је архитекта и дизајнер ентеријера Невена Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво