Паметни станови могу бити баш паметни

Све су популарнији паметни станови, а панели за њихово руковање понекад изгледају компликовано.

Панел са командама стоји на зиду и преко њега се рукује функцијама у паметном стану. Није неопходан, јер све то имате на свом мобилном телефиону или рачунару, па не морате да устајете да бисте нешто покренули, што и јесте једна од идеја паметних станова. Када једном инсталирате апликацију, постајете сами свој мајстор.

„Оно што је битно за овај систем јесте да вама није потребан систем интегратор. Ви ћете сами да програмирате систем, то корисницима може да делује као баук, али као и код других система, сваки пут када желите да промените нешто морате да позовете стручњака, програмера, оног ко вам је инсталирао систем, да га додатно платите и да он промени нешто у вашем стану. Код овог  система, ви сте ти који програмирате, ви сте ти који можете сваку функцију да промените у било које доба“, рекао је Дејан Дешић, руководилац сектора продаје паметне зграде.

Ево како то изгледа.

„Мењамо функцију тастера. Хајде да проверимо прво шта тај тастер ради. Искључује нека светла, и то искључује три светла. Тај тастер пронађем у апликацији која се налази код мене на таблету или на рачунару и видимо да су повезана три светла. Ја могу та три светла једноставним кликом да искључим и да кажем да ће тај тастер сад управљати ролетном. Кликнем да то систем сачува, сачекамо две или три секунде. Значи тај тастер сад управља ролетном без икаквих превезивања инсталација или неких великих измена. Ако желимо да вратимо урадићемо то исто само назад“, истиче Владимир Шијачић.

Ако желите ово да урадите сами, морате добро да се распитате који паметан систем је заиста паметан. На тржишту има доста понуђача и нису сви истог квалитета.

„Последњих 4, 5 година кренула је интензивнија уградња смарт система у наше животне просторе, а последњих годину дана, са овом интензивнијом станоградњом и новим пословним просторима, то се још додатно интензивирало. Свакако да треба бити опрезан“, истиче Дејан Дешић.

Често питање потенцијалних корисника односи се на страх од квара паметног система.

„Корисници се највише боје шта ће да се деси ако нестане струја у објекту. Десиће се исто што се деси у класичном стану када нестане струја. Када се струја врати, цео систем ће се вратити у претходно стање. Не постоји никаква велика разлика од класичног система“, истиче саговорник.

Уколико не умете да се вратите на неко претходно стање, систем памти уназад сваки дан шта се дешавало и можете да вратите систем у било који тренутак из неког претходног периода, како је био испрограмиран.

Дакле, паметан систем није онај којим само даљински управљате функцијама у стану, већ много више од тога, па је први корак ка његовој уградњи информисаност о томе шта је заиста добро и поуздано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво