Читај ми!

Преминуо легендарни џез саксофониста Фароа Сандерс

Фароа Сандерс, чувени амерички џез саксофониста, преминуо је у 81. години, саопштила је Сандерсова издавачка кућа „Луака Боп“.

„Луака Боп“ је на Твитеру навела да је Сандерс преминуо у миру окружен породицом и пријатељима у Лос Анђелесу.

„Увек и заувек најлепше људско биће, нека почива у миру“, наводи се у саопштењу Сандерсове издавачке куће.

Рођен као Фарел Сандерс у Литл Року у Арканзасу 1940. године, Сандерсова каријера је започела у Оакланду у Калифорнији.

Након пресељења у Њујорк 1960-их, почео је да сарађује са Сан Ра, који му је дао име Фароа, пре него што је постао члан бенда Џона Колтрејна. Сандерс је свирао са Колтрејном све до његове смрти 1967. године.

Уз Колтрејна, Сандерс је био кључна фигура на спиритуалној џез сцени. Његов албум Карма из 1969. године, који је укључио утицаје традиционалне афричке и јужноазијске музике, сматра се једним од главних раних докумената ове форме.

Током раних 1970-их, Сандерс је наставио да објављује плоче као вођа бенда, углавном за Импулс етикету. Године 1971. наступио је на „Путовању у Сачихананду“ Алис Колтрејн, још једној прекретници у модалном и авангардном џезу.

Након напуштања „Импулса“ 1973. године, Сандерс је објавио албуме за „Аристу“ и авангардну џез етикету „Индиа Навигејшон“, пре него што је 1980-их објавио серију плоча за издавачку кућу „Тереза“.

Иако је Сандерсова продукција почела да успорава 90-их, Сандерс је наставио да иде на турнеје. Средином 2010-их, Сандерс је чуо композицију британског електронског продуцента Сема Шепарда, АКА Флоутинг Поинтс, и замолио је да сарађује са њим.

Та сарадња резултирала је албумом „Промисиз“ који је снимљен 2019. са Лондонским симфонијским оркестром. То је био Сандерсов први нови албум у више од једне деценије и био је широко прихваћен.

Одајући почаст Сандерсу на Инстаграму, Шепард је написао: „Мој дивни пријатељ је преминуо јутрос. Тако сам срећан што познајем овог човека, и сви смо благословени што његова уметност остаје са нама заувек. Хвала Фароa“, навео је Шепард.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво