Читај ми!

Цане уочи концерта за 40. рођендан „Партибрејкерса“: Сајам. Чекамо људе!

Рођендански концерт „Партибрејкерса“ је сутра увече на Сајму у Београду. О прослави, музици кроз четири деценије и младима који настављају рокерску нит, за РТС говори Зоран Костић Цане.

„Партибрејкерси“, заједно са публиком, 22. септембра, на Београдском сајму обележавају јубилеј од четири деценије рада. Зоран Костић Цане, за РТС, каже да је данас много тога другачије.  

– Не могу ја да напишем Хиљаду година поново или Крени према мени, али неке друге песме са неким другим опсервацијама могу. Надам се.

Када сте основали групу „Партибрејкерс“, пре 40 година тај назив је нешто што увек стоји уз Ваше име. Данас славите четири деценије. Шта је све стало у њих?

– То је цео живот, бављење музиком није одвојено од живота. Све је то испреплетано, значи растемо, заљубљујемо се, патимо, веселимо се, деца, ратови, инфлације, али напор да се одржи бенд а то је тешко стварно то је као породица.

Какав је рок данас? Видите ли у некоме потенцијал да настави оно што сте ви створили?

– Млади настављају оно што ми радимо, то је борба за истину, да мисле својом главом. Идеја слободе води и њих. Сви суштински постулати који чине музику добром живе и у другима. То само зависи колико си отворен према себи и искрен према свету и колико бола зарад неке љубави можеш да поднесеш.

Данас када се трендови брзо мењају и када песме не трају дуго, ви сте и даље аутентични и појавом и гласом. Коју поруку сте слали музиком ових 40 година?

– Истинито сведочење. Мораш да имаш добру песму. Песма је најглавнија од свега, не можеш да идеш испред песме. Песма и после све остало, да имаш песму која ће моћи да опстаје кроз време. Када направиш песму и снимиш је и оно оде у етар, она више не припада само теби него припада и другим људима.

Када правите велике концерте у Београду, чини се да локацију бирате пажљиво. После Ташмајдана, овога пута Сајам?

– То је атријум, велики паркинг између тих хала, тако ми је речено нисам ни ја био. Пошто за Таш смо били кратки једну песму, две да објавимо па да као има неки императив да се наступа тамо.

Сајам. Чекамо људе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво