Читај ми!

Артан Лили првих 10 година на сцени обележава концертом у Дому омладинe

Прву деценију на музичкој сцени „Артан Лили“ ће заокружити великим београдским концертом у Дому омладине Београда, 5. новембра, уз уметничку подршку дугогодишњег сарадника, VJ Изванредног Боба. Публици која их прати и граду који их инспирише свих ових година, приредиће ретроспективу свог репертоара песама, емоција и сензација сублимираних у првој декади рада.

„'Артан Лили' бележе нови помак на овдашњој музичкој сцени, у њеној поезији и самосвести“, написао је својевремено Драган Амброзић, музички критичар.

Први сингл, песму Џони објавили су у новембру 2012. године и од тада је група „Артан Лили“ несумњиво најчешће помињани састав када је реч о новим снагама домаће и регионалне музичке сцене. Група се током времена усталила у сада већ препознатљиву четворку: Бојан Слачала – бас и вокал, Романа Слачала – вокал и даире, Марко Ајковић – бубањ и Иван Скопулович – гитара.

„Артан Лили“ су први лауреати Награде Милан Младеновић коју додељује Задужбина која носи име овог великог уметника. Признање су добили за композицију Д.Е.П.Р.А. (2019) са којом су задовољили све критеријуме које музичко дело чине изузетним. 

Сингл по сингл

Специфично је да своје песме објављују сукцесивно, у форми синглова, преко платформе Bandcamp. Осавремењују застарели вид издавања албума те метод „сингл по сингл“ сматрају својом иновацијом јер то на тај начин пре њих нико није радио.

Током година, њихове песме су освајале врхове свих релевантних радијских и ТВ топ-листа у земљи и региону. У лектиру савремене музике сигурно улази изузетан успех песме Ако станемо ту. Одмах по објављивању, доспела је на прво место листе „Дискомера“ Студија Б, што је пре тога, за 40 година постојања ове еминентне топ-листе, пошло за руком само „Бијелом дугмету“, „Екатарини Великој“ и групи „Kал“.

Занимљиво је такође да је баш ова песма (уз сагласност бенда), и химна културолошког пројекта „Београдски читач“ и емитује се од 2015. године на Светски дан књиге на почетку и крају програма догађаја „Kњижевни маратон Београдски читач“ који у Чубурском парку траје непрекидно 24 сата.

Група је до сада објавила два студијска албума Артан Лили и New deal (ПГП РТС И Југотон Kроација рекордс), а спадају међу концертно најактивније музичаре на овим просторима – готово да не постоји град, клуб или фестивал где нису наступали.

Kао најаву предстојећег, трећег студијског албума, „Артан Лили“ наставили су своју праксу објављивања појединачних синглова и спотова али поново на свoј начин и поново постављајући нове стандарде.

Најпре су, током пет дана заредом представили аудио-снимке пет нових песама и одмах потом, такође сукцесивно – дан за даном објавили су и пет видео-спотова за те нумере (Маца, Фолирам, Педана, Оуд и Прича).

Након тог подухвата, кроз појединачне синглове и спотове представили још две нове песме које сведоче да ће половина композиција на новом албуму групе – бити сарадње са колегама са сцене. 

Сингл Рокенрол после рокенрола, настао у сарадњи са Зораном Kостићем Цанетом, моментално је доспео у трендинг и на све музичке топ-листе, а видео-спот је ове године награђен "MWA Muzzik awards 2021" признањем.

Сингл Гелер снимили су са познатим домаћим репером Ђусом и наставили да нам показују да су ауторски и даље посвећени критичком промишљању свега што се дешава у свету и код нас.

Артанима ће се на предстојећем концерту придружити постдисциплинарни уметник Изванредни Боб – резидент клуба "Drugstore" и фестивала "Apgrade", који је наступао са водећим светским именима техно сцене у региону, Европи, Америци, Мексику и Kанади.

Са бендовима обликује концерте и перформансе, чиме брише границе између андерграунда и мејнстрима. Kако то чини са групом „Артан Лили“, публика је доживела на концерту пре шест година у ДОБ. Заједно су направили такав аудиовизуелни спектакл да је управо тај догађај проглашен најбољим концертом 2016. године.

„Група 'Артан Лили' дефинитивно поставља стандарде врхунске забаве у клубовима. Уживо увек дају свој максимум и публику већ годинама одушевљавају својим врсним сценским умећем" истакао је Борис Динић, музички критичар.

Због свега наведеног, нема никакве дилеме да ће нам у суботу 5. новембра група „Артан Лили“ сигурно приредити спектакуларну свирку и концерт за памћење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво