Читај ми!

Влатко Стефановски и „Танец“ на Коларцу 25. септембра

Јединствена фузија звука Влатка Стефановског и „Танеца“, два најпознатија македонска музичка бренда, гарантују незабораван сценски спектакл у Београду. Цењени гитариста и национални фолклорни ансамбл Северне Македоније наступају 25. септембра у Коларчевој задужбини, од 20 сати.

Влатко Стефановски и „Танец“ на Коларцу 25. септембра Влатко Стефановски и „Танец“ на Коларцу 25. септембра

Влатко Стефановски је у својој готово пет деценија дугој каријери више пута наступао с „Танецом“ у Македонији и иностранству. Те сарадње увек истиче као посебно значајне и инспиративне за своју музику, али и за македонску  културу у целини.

Фолклорни мотиви су неизоставан и доминантан елемент његове музике па је ова сарадња с „Танецом“, која се догодила у јесен 2021. године у облику концертног албума објављеног на ДВД-у, била логичан корак напред након њихових досадашњих једнократних заједничких наступа.

Због високог угледа оркестра „Танец“ и гитарског виртуоза Влатка Стефановског, као композитор/аранжер обрада фолклорних тема ангажован је Дамир Имери, врхунски македонски инструменталиста и аутор.

Њему је поверено да музичко споји ова два извођача на достојанственом, једнако врхунском нивоу. Комбинација се показала успешном и овај престижни музички пројекат ниже изванредне концерте.

Осим премијерног наступа на „Јесенском музичком фестивалу“ у Скопљу, Стефановски и „Танец“ су до сада успешно наступали на познатом мариборском фестивалу ЛЕНТ у Словенији као и на престижним летњим позорницама у Македонији, у амфитеатру на рушевинама античког града Хераклее у Битоли и у античком театру у Охриду.

Публика свих ових концерата једногласна је да су Стефановски и „Танец“ коначно спојили два македонска бренда у један велики сценски спектакл.

Посебно за овај пројекат извођени су антологијски плесови Пелистерско, Касапско оро, Ситна лиса, Поступано, Калајџско, Пајдушко и незаборавне мелодије Елено, керко, Јано, мори, севдалино у новим аранжманима Дамира Имерија. Ова врхунска фузија, која је резултирала јединственим музичким наступом, заслужено живи свој међународни концертни живот.

Влатко Стефановски један је од најзначајнијих џез-рок гитариста овог дела Европе који је и светски познат по својим невероватним изввођењима на гитарама.

Његова маестралност сеже у мелодије које мало ко може одсвирати управо ради његових комбинација етно-џеза, рока, џез-фјужна и блуза. Стефановски има дугогодишњу успешну каријеру.

Познат је по бројним пројектима, почевши као један од оснивача и дугогодишњи члан групе „Леб и сол“, затим као самостални музичар и филмски композитор, те по сарадњама с Мирославом Тадићем и саставом „В3 трио“.

„Танец“, национални фолклорни ансамбл Северне Македоније, први је професионални фолклорни ансамбл у Македонији, основан 1949. године с циљем прикупљања и неговања македонских традиционалних песама и плесова, народних ношњи и музичких инструмената те представљања богате културне ризнице македонског народа кроз врхунски музички израз.

Назив ансамбла „Танец“ значењем симболизира македонски народни плес. Делује као својеврсни покретни музеј македонског богатства, ширећи лепоту македонских плесова и песама целим светом. „Танец“ је до сада наступио на више од 5.000 концерата и фестивала, пред пуним концертним дворанама у Њујорку, Сиднеју, Мелбурну, Тел Авиву, Риму, Паризу, Лондону, Монтреалу, Торонту и бројним другим светским престоницама.

Стефановски и „Танец“ припремају јединствен сценски доживљај за публику у Београду. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво