Читај ми!

Чудесан спој музике и поезије - завршен међународни музички фестивал у Требињу

Концертом „Велико финале" у Културном центру Требиње завршен је четврти Међународни фестивал "Mjuzik and Mor Samer Fest". После паузе због пандемије поново је одржана међународна летња школа, а учествовали су студенти музичких академија из 25 земаља.

Током 13 фестивалских дана, одржано је 11 концерата на различитим локацијама у Требињу и околини, а први пут и у Мостару. Новина је такмичење летње школе у категорији концерата - за солисте и гудачки оркестар. Неки од предавача у протекле четири године били су редовни гости Требиња.

„Потребан је посебан дар да се овако дивни људи доведу из целог света. Током две недеље стварамо невероватно добру музику и подучавамо сјајне таленте", истакао је Доријан Кајлхак, диригент.

На програму Великог финала фестивала била су дела Барбера, Дворжака и Вивалдија, а премијерно је изведена композиција Јонела Петроја Срце, написана за наратора и гудачки оркестар, по идеји Татјане Ранковић.

„То је интердисплинарна композиција поезије и музике. Укључује десет песника, а почиње Дучићевом песмом Срце", истакла је Татјана Ранковић, пијанисткиња и директорка Фестивала.

Између Дучићевог Срца и Змајевог Ала ј' леп овај свет који затвара композицију, стало је век и по српске поезије. Од савремених стваралаца заступљени су Маја Херман Секулић и Мирослав Миња Николић.

„Јединствено културно догађање које приближава класичну музику и истовремено спаја поезију и музику, што је један велики домет", навела је Маја Херман Секулић, песникиња.

„Тај спој је посебно занимљив и надам се да ће довести до једног начина изражавања који ће бити присутан код овог фестивала, а можда и код других ако то буде прихваћено", рекао је Мирослав Миња Николић, песник.

"Mjuzik and Mor Samer Fest'', учесници из целог света оцењују као звезду у успону фестивала класичне музике, у јединственом амбијенту подно Леотара.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво