Читај ми!

Оркестар Бојана Крстића из Владичиног Хана победник 61. Драгачевског сабора

Проглашењем победника и концертима на централној позорници у Гучи завршен је 61. Драгачевски сабор трубача. Победник овогодишњег Сабора је оркестар Бојана Крстића из Владичиног Хана, а прва труба Драгачева је Елвис Бајрамовић из Бојника.

После изузетних синоћних концерата Биг бенда РТС-а, мајстора трубе Дејана Лазаревића и шампиона Гуче, Екрема Мамутовића, завршни дан Сабора у Гучи је протекао у знаку ишчекивања ко ће освојити престижне саборске награде.

Гуча три дана не спава. Гости уживају свим чулима, у звуцима трубе, у шаренилу српске традиције и културе у богатом програму на саборским позорницама, па и у укусима српских специјалитета које овде угоститељи припремају.

Смотра трубаштва и народног стваралаштва ове године окупила је велики број посетилаца, а организаторе радује што се Сабор враћа изворности и популарности какву је некада имао, као највећа културно уметничко туристичка манифестација у Србији.

Неизоставни део саборског програма је приказ драгачевске свадбе из 19. века, како се некада одлазило по младу и који су стари свадбарски обичаји. Младенци на коњима део су велике поворке, у којој сви учесници у програму и трубачки оркестри, продефилују улицама Гуче. И то је део атмосфере која госте у трубачку варошицу привлачи већ више од шест деценија.

Већ три дана звуци трубе одјекују Гучом. На репертоару музичара од изворних песама до обрада домаћих и светских хитова. Без обзира да ли свирају Моравац, чочек или неку традиционалну песму, гости очас ухвате ритам.

„Људи највише воле Златиборе питај Тару, Са Овчара и Каблара, Стани, стани Ибар водо, песме које су да кажем трубачи и снимали. Ми се трудимо да негујемо ту изворну музику, значи, орјентисани смо на ту двојку, да кажем“, наводи Драган Павловић, трубач из Гуче.

У Гучу су због такве атмосфере и ове године стигли гости из Шпаније, Немачке, Пољске, Португалије и земаља окружења. Музика их повезује и лако се споразумевају без обзира којим језиком говоре. А Сабор је прилика да посетиоци упознају читав драгачевски крај.

„То је свакако покретач развоја туризма у нашој општини, нешто што нашу општину чини препознатљивом. Драгачевски сабор трубача је буквално национални бренд. Мислим да је значајна уопште за културни развој читаве Србије, као манифестација јер је то једна јединствена манифестација на овим просторима чак и на Балкану када је у питању оваква врста музике“, наглашава Маријана Луковић из Туристичке организације Драгачева.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво