Читај ми!

Други дан Гуче: РТС-ов Биг бенд уз преносе концерата на Првом програму

У Гучи - други дан, односно друго вече фестивала трубе. На програму је више концерата, а међу њима и наступи извођача из Радио-телевизије Србије.

Трубе у Гучи грме на све стране, а посетиоци кажу да овај Сабор једноставно - треба доживети. Гости са свих страна света, како кажу - не жале се на врућину, и уживају у богатом програму фестивала трубе. 

Љубитељи трубе и веселе атмосфере у Гучи, током друге вечери фестивала, ће након концерта Биг бенда РТС-а моћи да уживају и у концерту најбољих музичара и уметника победника претходног издања Драгачевског сабора трубача.

Затим следе наступи трубачких оркестара Дејана Лазаревића и Екрема Мамутовића.

Најатрактивније програме 61. фестивала трубе преносимо од 22 сата на нашем Првом програму и на РТС Планети.

У Гучи није необично да сретнете више генерација трубача. Често су у оркестру и отац и син као што су Врањанци Младеновићи, који са трубом живе деценијама.

Ненад Младеновић, трубач

„Трубу смо наследили од Бакије Бакића, који је био главни шеф, па је онда он оставио мом оцу Милану Младеновићу, па Милан Младеновић Ненаду Младеновићу, па Ненад, па сад Стефан Младеновић, значи то су четири, пет генерација трубача у Врању и које су стално на врху", каже Ненад Младеновић.

На питање о томе колико је тешко бреме наставити традицију, Стефан Младеновић одговара: „Није тешко, не знам некако је то код нас урођено, није тешко уппште ми волимо да свирамо, волимо трубе".

На тродневној смотри , приказује се богата ризница народне традиције и културе. На позорницама се преплићу песма И игра певачких група, културно-уметничких друштва, а у наступима на стотине учесника у српској народној ношњи.

„Ми се бавимо народном изворном песмом, певамо по свим такмичењима народне изворне музике, по Републици Српској, Босни, Србији, да не причам редом", изјавио је Жељко Костић из мушке певачке групе „Драгачевци".

Очување традиције и изворни садржаји уз трубачке концерте организатори верују срж су саборовања, али и будућност значајне културне манифестације.

„Такмичење здравичара, избор за најлепшу народну ношњу, певачке групе са деценијама стажа показују да сабораши увек радо долазе у Гучу да чују оно што Сабор заиста јесте и оно што негује", рекла је организаторка културно-уметничког програма Марија Неранџић.

Ко је Прва труба Гуче, знаће се у недељу, након финалног такмичења.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво