Читај ми!

Спој модерног и традиционалног - Народни оркестар РТС-а и Биг бенд у Гучи

На овогодишњем Сабору трубача у Гучи, који почиње петог августа, учествују и музичари РТС-а. Атмосфера је радна у Радио Београду, где се одржавају пробе.

Биг бенд наступа у суботу, 6. августа, а Народни оркестар РТС-а следеће, финалне вечери, 7. августа.

Народни оркестар је основан пре 88 година а Биг бенд следеће године обележава 75 година рада. На Драгачевском сабору наступају - први пут.

„Знамо да је Гуча - труба и да је то бренд који гаји лимене инструменте, али у сваком случају нас спаја та тачка наше српске традиције и ми смо ове године препознати као људи који гаје нашу народну музику. Гуча ће бити дестинација где ми треба да објединимо тај спој између модерних инструмената, да тако кажем, и оних традиционалних", рекао је руководилац Народног оркестра Влада Пановић.

Додао је да се нада да ће се програм допасти посетиоцима Сабора, али и колегама музичарима, и да ће њихов наступ дати допринос правој народној музици.

Уз Народни оркестар РТС-а наступају Снежана Ђуришић, Драгица Радосављевић Цакана и Ана Бекута.

„За нас је ово велики изазов, прво, ми свирамо једну потпуно другачију музику и хтели смо да овог пута презентујемо један програм који би био неки спој онога што ми радимо и српске традиционалне музике. Тако да ће, после тог првог дела, у коме спремамо један латино-блок са, углавном, композицијама Душка Гојковића који је наш најпознатији џез-трубач, у другом делу ћемо покушати да приближимо спој џеза и традиционалних српских песама, које су писане и специјално аранжиране за наш оркестар", додао је џез-трубач Марко Ђорђевић у име Биг бенда.

Најатрактивније програме са 61. Драгачевског сабора гледаоци ће моћи да прате на РТС-овим програмима као и на РТС Планети.  

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво