Читај ми!

Моћан крај Арсенала 12 уз још једно распродато вече

Дванаесто издање Арсенал феста у простору Кнежевог арсенала у Крагујевцу биће златним словима уписан у историју овог фестивала. Посете забележене током три вечери, а поготово у петак и суботу, најбоља су потврда да је фестивал ове године подигао лествицу на још виши ниво.

Још пре 21 час, простор испред Главне бине је, у очекивању Ане Ђурић Констракте, био скоро испуњен. Уметница је у педесетоминутном наступу, првом у Србији у овој варијанти, уз особен аудио концепт и фантастичну видео подршку, представила низом успешне соло синглове, уз додатак из репертоара „Земље грува“ – сада, практично, њеног пратећег бенда.

После уводног Нобла, низала је Жваке, Мекано, Плодне дане, поздрављајући „Шумадинце и Шумадинке, омладинце и омладинке“. Ка бини је полетео грудњак, што већ постаје традиционално на њеним наступима. Евровизијска Ин корпоре сано, сачувана за сам крај, донела је експлозију одушевљења. Дабоме, и пешкире као обавезан део сценографије.

Талас надируће публике донео је то да, пре него што су на главну бину изашли "Thievery Corporation", народски речено, игла није имала где да падне. У таквом амбијенту, планетарно популарним кросовер легендама није било тешко да чак и надмаше оно што су учинили на истом месту 2017. Врелим ритмовима мамили су на њихање куковима, и на све снажније аплаузе после сваке песме. Енергетски набијен шоу завршен је, после сат и по, правом журком и на бини и у публици, уз еуфорично „Serbia, we love you". Уз оне већ добро упознате са њиховом деловањем, синоћ су Thievery Corporation стекли и нове поклонике.

Чим су се повукли са позорнице, добар део публике је похитао ка Гардену, да ужива у наступу још једног старог знанца Арсенала, Дарка Рундека и Екипе. Претходно, жанровски разноврсно загревање у Заставиној башти донели су "Six Pack", „Црни Церак“... На Главној, Гоблини одушевљено поручише „Увек је лепо вратити се овде“. Славећи 30 година од почетка каријере, панк-рокери су моћном свирком „тукли у стомак“. Почевши са ЛСД се враћа кући, донели су пресек најбољих старих ствари, али и искористили прилику да, по први пут у Крагујевцу, уживо представе нумере са актуелног, сјајног албума ЈеднинаМесо, Жмигавац, Негде пред зору... Као гост, на бини им се придружио велики пријатељ, Киза „Исказ“.

И управо, до негде пред зору, хиљаде људи проживљавало је незаборавну ноћ, на затварању Арсенал феста 12 који су, претходних дана, обележили „Плацебо“, Рони Сајз, „Ван Гог“, Стефан Миленковић и Неле Карајлић, Сенида...

Посете забележене у ове три вечери, а поготово у петак и суботу, најбоља су потврда да је фестивал, надалеко чувен и ван граница Србије, ове године подигао лествицу на још виши ниво.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво