Читај ми!

Оклахома победник прве Песме Америке

У финалу вишенедељног фестивала „Песма Америке“, америчког пандана „Песме Евровизије“, победила је представница Оклахоме Алекса са песмом "Wonderland".

После неколико недеља завршено је прво издање „Песме Америке“, верзије „Песме Евровизије“ за америчко тржиште, а победила је песма, која је, чини се, била фаворит од самог почетка.

Представница Оклахоме, Алекса, наступила је још у првој квалификационој вечери и занимљивим сценским наступом и песмом у којој доминирају звукови корејског попа, привукла пажњу публике, како у САД, тако и љубитеља „Песме Евровизије“ који су пратили америчку варијанту такмичења.

Алекса је својом песмом привукла велику пажњу, толику да су њен наступ у финалу пратили и у Јужној Кореји. 

Поред ње, у финалу „Песме Америке“, које је емитовала америчка мрежа Ен-Би-Си, наступили су и представници Вашингтона, Тексаса, Кентакија, Конектиката, Алабаме, Колорада, Тенесија и Америчке Самое.

Гласање је било наизглед слично евровизијском систему – о победнику одлучују стручни жири и публика, али публика је на америчком такмичењу имала много већу моћ одлучивања.

Жири су сачињавали представници свих савезних држава и територија које су се такмичиле, али су били груписани у десет географских регија, док је публика гласала обједињено и имала већи број поена које је додељивала такмичарима.

Победница из Оклахоме убедљиво је заузела прво место са 710 поена, док је другопласирани представник Колорада Рајкер Линч добио 503 поена. На трећем месту био је Џордан Смит из Кентакија са 407 бодова.

Финале „Песме Америке“ биће емитовано и на Радио-телевизији Србије, а такмичење се приказује и у Аустрији, Немачкој, Шведској, Финској, Грчкој, Португалији, Словенији, Канади, Шпанији и на Исланду.

Могу ли Американци до „Песме Евровизије“

Први пут је „Песма Америке" најављена уочи „Евросонга" у Атини 2006, када је објављено да је управо америчка телевизија Ен-Би-Си обезбедила права за америчку верзију такмичења, али је све остало само на најави.

Некадашњи супервизор „Песме Евровизије" Јон Ола Санд рекао је да ће, у зависности од тога како се најављено такмичење „Песма Америке" буде развијало, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одлучити могу ли Сједињене Државе да учествују на „Евросонгу".

Учешће Америке на „Песми Евровизије" се сада званично не спомиње, али у правилима такмичења стоји да, осим активних чланова ЕБУ-а, међу којима је и Радио-телевизија Србије, на „Песми Евровизије", уз посебну позивницу организатора, могу да учествују и придружени чланови ове организације.

На тај начин се од 2015. такмичи Аустралија и та земља једини је придружени члан који добија позивницу за учешће на „Евросонгу", а Ен-Би-Си је придружени члан ЕБУ-а, па би могло да се догоди да добије позивницу за неко од наредних такмичења за најбољу песму Европе.  

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво