Читај ми!

Повратак фестивала Београдско пролеће у великом стилу и у новом руху

Фестивал забавне и популарне музике Београдско пролеће враћа се у великом стилу на београдску музичку сцену, а биће одржан у Комбанк дворани, некадашњем Дому синдиката, у коме је све и почело пре шездесет година. Игор Станковић, директор Комбанк дворане, један је од најзаслужнијих за повратак ове музичке манифестације.

Гостујући у Јутарњем програму, Игор Станковић, директор Комбанк дворане, наглашава да једнаке заслуге за поновно покретање фесивала Београдско пролеће припадају и Радио-телевизији Србије која је те 1961. године са својим ревијалним оркестром и учествовала на фестивалу.

„Такође и 'Колор прес' медија групи која је иницирала да се сви заједно окупимо и уједињеним снагама вратимо овај најзначајнији фестивал забавне и популарне музике у Југославији тог времена, који је настао по угледу на Сан Ремо. Иако га је Опатијски фестивал претекао у томе, Београдско пролеће је добило највећи значај и утицај на музичку сцену тог времена“, наглашава Станковић.

Деведесете године довеле су до тога да овај фестивал прекине своју традицију. Покојни Војкан Борисављевић је покушавао да оживи и врати Београдско пролеће под називом „Пролеће у Београду“, јер је постојао спор око права на име фестивала, који је сада захваљујући разумевању људи из Удружења џез, рок и забавне музике, који су били спремни да продају права на организацију Београдског пролећа и све што иде везано уз име фестивала, додаје гост Јутарњег програма.

„Идеја је да се изборимо са растућим музичким кичом и шундом који нас је окружио деведесетих, наставио двехиљадитих и до дан данас није престао. Фестивали су се некако предали у том налету неке другачије музике. Тешко је замислити да је могуће све то вратити у истом обиму, али је идеја да се некако вратимо у то време на неки нови начин“, додаје Станковић.

Занимљиво је да је Београдско пролеће био први фестивал на коме је публика бирала победника. Традиција ће бити настављена и осим официјелних награда за најбољу композицију, интерпретацију, аранжман и најбољег извођача, биће и награда публике.

„Новина коју ћемо увести је да ће све друштвене мреже бити места на којима ће се гласати. Гласање и цео приступ ће бити врло модернизован, али ћемо се у избору композиција које ће одабрати стручни жири, трудити да вратимо тај неки стари дух и све оне давне песме. И као што је Бети Ђорђевић рекла на конференцији, која је иначе и победила на фестувалу са песмом Почнимо љубав из почетка, почнемо љубав из почетка", додаје директор Комбанк двореане, Игор Станковић.    

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво