Читај ми!

Пали анђели, електро-фолклор и острвска борба за победу – како је почео Евросонг

Прошле су тачно две године откако је одржано финале "Песме Евровизије" 2019. године у Тел Авиву. Обожаваоци су са нестрпљењем очекивали почетак синоћног полуфинала због модерних наступа, откачених песама и стајлинга. У финале је прошло десет земаља, али не и представници Хрватске, Северне Македоније и Словеније.

"Песма Евровизије" се након дуге паузе поново гледала широм Европе и света. Еуфорију коју је почетак првог полуфинала изазвао није могло да надмаши ништа, па су срећници, њих око 3.500, који су добили шансу да присуствују такмичењу, готово идентично подржавали све извођаче.

Ипак, чини се као да им подршка није толико потребна, пошто их наступа само 16, па пролазак у финале не изгледа као велики изазов. Свако ће рећи: "Лакше ћемо бити међу првих десет, него међу лошијих шест."

Можда су тако мислиле и наше комшије. 

У доњем делу табеле нашли су се сви из земаља бивше Југославије који су наступиле синоћ – Албина из Хрватске, Ана Соклич из Словеније и Васил из Северне Македоније.

Фановима је, према реакцијама на друштвеним мрежама, једино било криво што хрватска представница није прошла даље, док се за преостало двоје предвиђало да завршница није за њих. У финалу нема ни Румуније.

Аустралија први пут без финала 

Када је реч о статистичким занимљивостима, Аустралија се издваја, пошто ћемо први пут од 2015. године, када је најудаљенија земља позвана да буде гост на "Евросонгу", гледати финале без земље кенгура.

Могуће је да је томе, осим не баш сјајне песме, допринело и то што аустралијска представница Монтењ, због строгих корона-правила тамошњих власти, није допутовала у Ротердам, већ је послала снимак наступа. 

У финале није прошла ни Ирска, евровизијски рекордер по броју победа. Утисак је да се представници те земље, која је током деведесетих забележила чак четири победе, не сналазе протекле две деценије, па смо их неретко, и кад су стизали до финала, гледали на зачељу табеле.

Могу ли острвске земље до победе 

Очекивано, у финале су прошли Кипар и Малта, две острвске земље које су и неколико претходних година били фаворити. Њихова жеља да победе на "Песми Евровизије" сигурно је већа него код других такмичара, пошто најдуже чекају победу.

Малта је први пут на евровизијску сцену ступила 1971. године, док Кипар на победу чека од 1981. Уз труд који улажу, нема сумње да иду ка победи у блиској будућности.

Лично бих већу предност дао Кипру, али сјајне вокалне могућности малтешке представнице Дестини, која је победила на Дечјој песми Евровизије 2015. године, дају јој велике шансе за победу, упркос генеричком и већ виђеном наступу. 

Шта је било необично 

Када говоримо о необичним наступима, синоћ су се издвојили представници Норвешке и Украјине.

Украјински представници су извукли максимум из своје неуобичајене песме и чудну композицију употпнили чудним, али ефектним наступом.

Група Go_A себе смешта у електро-фолклор жанр (чији су вероватно једини припадници), а поједини инострани новинари који прате евровизијску сезону њихову песму су описали као "нуклеарни украјински поп".

Норвешка је одабрала Тикса, младића који је због свог Туретовог синдрома имао трауматично детињство, што га није спречило да погрдни надимак који су му вршњаци због његових тикова дали претвори у уметничко име.

Тикс је веома популаран у родној земљи и убедљиво је победио на норвешком националном избору. Упркос свему, песма је превише обична, а чак је ни кичасти наступ не унапређује, па осим емпатије због здравственог стања на коју, према коментарима на мрежама, наилази норвешки представник, не видим друге факторе по којима би се нашао међу најбољима у завршници. 

Када је реч о другим финалистима, није било превише изненађења. Финале "Евросонга" готово је незамисливо без Шведске и Русије, које су без велике помпе ушле у завршницу, а међу финалистима је очекивано и Литванија, која је важила за главног фаворита на прошлогодишњем отказаном такмичењу.

Једино изненађење би могла да буде Белгија, за коју су многи рекли како је отела место у финалу представници Хрватске.

Прво полуфинале је завршено. Остало је да у четвртак видимо ко ће заузети преосталих десет места у финалу и могу ли наше представнице, група "Hurricane", да буду међу њима.

Пренос другог полуфинала можете гледати сутра у 21 час на РТС 1, РТС Свет, као и на мултимедијалној платформи РТС Планета. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво