Читај ми!

Стефан Миленковић: Трему и жар преусмерити у креацију и као бумеранг окренути ка публици

Стефан Миленковић наш светски прослављени виолиниста одржаће концерт у Београду, 30. маја, са оркестром „Музикон“. Реч је о правом спектаклу за све оне који ће Стефана моћи да чују уживо у Ботаничкој башти.

Концерт у Ботаничкој башти требало је да се одржи 16. маја, али због метеоролошких услова померен је на 30. мај.

„Прогноза за овај викенд је катастрофална, а то окружење је необично, ради се о Ботаничкој башти која већ може бити мало влажна. Ако падне киша, крене ветар, све је то неповољно за концерт, не само за нас него и за публику, тако да смо одлучили да померимо концерт за две недеље. Све остаје исто, у 17 часова почиње“, рекао је Стефан Миленковић.

Прослављени виолиниста истиче да су се сви ужелели концерата: „Мало је рећи да смо се зажелели и живе музике, нашег израза пред другима, публике“.

Концерт ће почети Серенадом Петра Иљича Чајковског коју ће извести оркестар „Музикон“, а затим, заједно са Миленковићем свираће Годишња доба Астора Пјацоле.

Од октобра, Стефан Миленковић биће редовни професор Универзитета уметности у Новом Саду.

„Свим институцијама на свету и најбољим школама заједничко је, осим система, индивидуално посвећивање, то јест рад професора са студентима. Имамо феноменалне професоре који већ раде добро, систем није толико различит, ради се о томе да најбоље институције окупљају најбоље професоре“, нагласио је Миленковић.

Према његовим речима, талентованим, успешним студентима заједничка је мотивација да успеју, а када имају окружење које им даје потпору да могу да се развијају слободно, онда је све могуће.

Миленковић Италију издваја као посебно плодно тло за музички таленат, али истиче да се на развијању слуха, у музичком смислу, може радити и да је таленат само неопходна основа.

Када је реч о његовом педагошком раду, најчешће својим ученицима саветује да свирању виолине приступе на методичан, организован, практичан начин.

„Након тога, шта раде са тим, то је огромна дискусија. То зависи и од личности, али је битно да су прагматични у смислу припреме свог производа“, објашњава гост Јутарњег програма додајући да за изостанак напредовања често узрок може бити то што основе нису добијене довољно рано, то јест на време.

Како настаје светски познато музичко име 

На питање шта је осим талента и вежбе потребно да би неко постао светско музичко име, Миленковић одговара да треба имати среће.

„Кад читате биографије неких великих људи у историји, помињу се неки тренуци када су се нашли на правом месту у право време, рецимо где их је нека особа чула и ту је њихова каријера кренула“, наводи прослављени уметник.

Говорећи о треми, Миленовић је нагласио да свако ко се бави неким послом где пред другима треба нешто извести перфектно, зна да то није лако и да то захтева стабилност.

„Или способност да тај жар који осећате, ту трему, нервозу да преусмерите у чисту креацију и у том тренутку као бумеранг окренете према публици“, закључио је Миленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво