Читај ми!

Саторијев концертни филм са Голубачке тврђаве стиже 9. маја

Након што је прво издање „Егзитовог“ пројекта "InfinitX", снимљено на будванској тврђави Могрен, погледало више од три милиона људи широм планете, овај сјајни пројекат представиће свету део лепоте и богате историје Србије. „Егзит“ и Делегација Европске уније у Србији 9. маја, на Дан Европе, представљају специјалан концертни филм с наступом цењеног холандског уметника Саторија, који је снимљен на предивној средњовековној тврђави Голубачки град.

Делегација Европске уније у Србији и фестивал „Егзит“ доносе концертни филм Саторија са Голубачке тврђаве премијерно на ФЕСТ, а одмах затим и кроз глобални пренос. 

Ово својеврсно музичко путовање премијерно ће бити представљено на једном од најдуговечнијих и најутицајнијих филмских фестивала ових простора, београдском ФЕСТ-у, чије ће 49. издање бити одржано од 7. до 14. маја.

"InfinitX" је уједно и најава новог Саторијевог албума у „Егзитовој“ продукцији, којим ће свету представити српску и балканску традиционалну музику у модерном аранжману.

Сатори на тврђави Голубац: Звуци прошлости моћи ће да се погледа у недељу, 9. маја, у београдској Комбанк дворани и новосадској Арени Синеплекс у 20 часова.

Одмах затим почеће и глобални пренос на званичној страници фестивала „Егзит“ на Фејсбуку и страници „Битпорта“ на Фејсбуку, и то у 20.21, док ће у 22.50 снимак бити емитован на Другом програму РТС-а.

Дан Европе обележава се сваког 9. маја, као датум оснивања данашње Европске уније и промовише мир и јединство на континенту.

„Верујем да музика спаја људе, да има моћ да буде изнад свих граница, култура и ауторитета, и да уједињује људе. Мислим да не можемо бити ближе миру од тога, зар не? За мене, мир је када смо сви заједно и плешемо. То је 'Сатори тренутак'“, поручио је у филму Сатори током разговора с оснивачем „Егзита“ Душаном Ковачевићем.

Сатори неизмерно цени балканску етно музику, и та инспирација нашим поднебљем осетиће се и те како у његовом сету са Голубачке тврђаве, на којем је места било и за специјалну гошћу из Србије, певачицу и глумицу Милицу Мајсторовић.

Саторијев "InfinitX" наступ снимљен је на монументалној Голубачкој тврђави, смештеној на обали Дунава и на самом улазу у Ђердапску клисуру.

Ово утврђење је недавно реконструисано и отворено за посетиоце. Обнова је трајала скоро пет година, уз велику финансијску подршку Европске уније.

Европска унија наставља да подржава рестаурацију многих места културне баштине у Србији, као што су тврђаве Бач, Фетислам у Кладову и Пирот, те подстиче развој локалног туризма, посебно у источној Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво