Читај ми!

„Викенд убија”- нова песма и спот групе „Драм"

Најмлађи ексклузивци ПГП РТС-а, београдски бенд „Драм" објавиће у петак 2. априла у подне спот за нову песму „Викенд убија”, којом најављују други студијски албум. Једна од протагонисткиња у споту је и млада глумица Исидора Симијоновић.

У четвртак првог априла ћемо најпре на Радио Београду 1, у емисији Поп карусел Катарине Епштајн премијерно чути аудио верзију песме Викенд убија. Следи Јутјуб премијера заказана за петак, 2. април у подне (Јутјуб канали ПГП РТС- а и бенда „Драм") а телевизијска премијера спота и песеме Викенд убија групе „Драм" биће у недељу на Првом програму РТС-а, у Јутарњем програму. 

Најавили сте да радите на новом звуку бенда, да ћете ауторски и извођачки истраживати у правцу који се много разликује од звука који сте понудили на деби албуму Нећемо променити свет (ПГП РТС 2019). Да ли је нова песма Викенд убија најава новог звука бенда „Драм" и остајете ли и даље "indiegas" бенд?

„Драм": „Пожелели смо да надоградимо звук који смо имали на првом албуму. Експериментисали смо много више са електроником и Викенд убија је прва у низу на којој ћете осетити новије електро утицаје. Прошлог лета упознали смо и нове људе, продуцента Петра Вагнера, познатијег као Фантом, са којим смо радили на новим материјалима и разумели се од старта, као и Томислава Миленковића - Томицу, који је све наше нове песме спаковао у новији и модернији звук. Наша заједничка визија је да песма Викенд убија буде нешто што смо поставили као референцу у ком правцу хоћемо да идемо са другим албумом. Текстови су нешто личнији него раније, и мени је можда то већи утисак, од саме промене звука. Наравно, етикету 'indiegas' задржавамо али много више се претварамо у поп ових дана..."

Спот за песму Викенд убија снимали сте у пандемијским условима. Какво је то било искуство и ко су чланови тима који стоје иза екранизације ове песме?

„Драм": „Кад имаш страва екипу, праве људе - све је лако. Спот смо снимали у јануару, када је вирус стао на кратко, наравно уз све мере заштите. Ми из бенда смо се доста ангажовали јер смо заправо сами били продуценти и овај спот је, осим промене у звуку и лирици - промена и у нашем визуелном идентитету. Ништа од тога не бисмо успели да није Ленке Јовановић, која је режирала и написала сценарио за спот, Ане Мелентијевић, директорке фотографије и Јоване Пантић, која нас је 'скидала и облачила'. Такође, захваљујемо управи Грађевинског факултета, тиму КСТ-а и Стефану Стојановићу, који су нам били изузетни домаћини, затим глумцу Николи Малбаши и дивним девојкама из плесних клубова 'Guayando' и 'Pole dance' академије. Продукција РТС- а и њихови мајстори светла су нам несебично помогли око дела сценске расвете потребне за овакав видео..." 

У споту се појављује позната млада глумица Исидора Симијоновић. Зашто је баш она била ваш избор и како је текла та сарадња?

„Драм": „Исидора је ишла са Марком у Прву београдску гимназију и још пре него што се родила замисао о Викенду као песми, ми смо негде знали да је баш она та девојка која мора бити заштитно лице групе. Гледали смо је у серији Јутро ће променити све и било је јасно ко је нова звезда домаће кинематографије. Захвални смо што је издвојила време за ово снимање и много нам значи што је све испало баш како смо прижељкивали... Заправо, највећа фора је што се управо Исидора нама јавила са купљеним првим албумом и засула нас кишом похвала. Ето, тако смо је 'призвали'!

Шта вам је најважније, што бисте волели да публика „прочита", препозна и „чује" из ове песме и спота?

„Драм": „Неколико различитих тумачења смо већ чули и пре саме премијере: 'викенд убија неискрене везе', 'велика очекивања од петка и суботе', 'недостајање журки у пандемији (смех)'. Ништа од тога није погрешно и не сметају нам различити доживљаји порука наших песама. Надамо се да ће се публици допасти и песма и спот, а нећемо откривати наше праве мотиве... Ипак су то личне приче." 

Имајући у виду да објављујете за најстаријег дискографа на Балкану и да сте већ неко време најмлађи ексклузивци ПГП РТС-а, осећате ли одговорност што сте на неки начин „глас генерације" у овом тренутку и како се носите са тим?

„Драм": „Импонује нам поверење које нам је указао ПГП РТС, као и све могућности које постоје када се албум објави под том етикетом издавачке куће која је у саставу медијског система јавног сервиса. Још већу одговорност донела нам је награда 'Задужбине Милан Младеновић'. Подстакла нас је да свему што радимо приступамо још темељније. Бити повезан са именом Милан и 'Екатарина', тражи и визију и понашање у складу са том музичком и ауторском заоставштином која је веома значајна за домаћу музичку сцену. Иако нас није било неко време, када смо градили нове идеје, приметили смо да су музика и култура у великим проблемима због пандемије. И нико не зна ништа. Нема чак и 'Бигза'... Ако је раније било тешко алтернативној култури, сада је још теже. Верујемо да је најбољи начин да се ово све превазиђе, да нам узалуд не пролазе дани - стваралаштво, рад на новој музици и спотовима. И тако, макар на кратко, ми као музичари можемо вратити себе у време пре пандемије... Али и да будемо спремни и усвирани за тренутак када све ово прође и када будемо могли да наступамо пред публиком.

Групу „Драм" чине Стефан Аћимовић (гитара, главни вокал), Марко Аризановић (клавијатуре, вокали), Бранко Бане Димитријевић (бас гитара, вокали) и Павле Савић (бубњеви, вокали).

Пратите их на Инстаграму, Фејсбуку и Јутјубу.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво