Читај ми!

Хит Гаравог сокака „Теци, теци, Дунаве“ добио спот након три деценије

Чувена песма војвођанског аутора Банета Крстића, оснивача и вође „Гаравог сокака“, која је објављена 1989. године на првом албуму групе, тек сада је добила видео спот.

Песма Теци, теци, Дунаве налази се на најновијем албуму Гарави сокак, 30 година са вама - Дунавска интима који је објавио ПГП РТС и од ове недеље је у продаји. Издање нуди увид у стваралаштво и досадашњи музички допринос „Гаравог сокака“.

„Иако је Теци, теци, Дунаве композиција са почетка каријере, свирали смо је као и остале наше
хитове на сваком нашем концерту и на телевизији, фестивалима свих ових тридесет година, али се ето, некако догодило да све до сада та нумера није била и екранизована“, поверава Бане Крстић.

Видео-спот песме Теци, теци Дунаве карактеришу несвакидашњи кадрови природе, снимљени на локацијама уз Дунав, у Срему, места која је Бане открио и радо се враћа.

„Решио сам да са публиком која воли 'Гарави сокак', поделим и магију тих неких дивних предела уз Дунав, у Сланкамену и околини, да покажем те неке моје локације, скровита места на којима налазим мир, задовољство, врло често и инспирацију. Само наизглед, тамо одлазим да пецам или да читам а уствари на тим местима налазим спокој, радост и уживам у сваком тренутку који тамо проведем“, каже вођа и оснивач „Гаравог сокака“.

Бане каже да су песме за најновији албум Гарави сокак, 30 година са вама - Дунавска интима, који је објавио ПГП РТС, биране спонтано, без претенциозног плана.

„Свирали смо оно што је срце хтело. То је избор настао на самом снимању, за које нису прављене пробе. Једног момента сам помислио како би било лепо снимити у акустичном звуку, а да музички буде као неки 'бачки фадо'. Дунавска интима – без ципела и струје, са мало инструмената и пуно емоција...“, објашњава Бане Крстић.

Током минуле три деценије његове ауторске каријере, медији и струка су се повремено трудили да музику „Гаравог сокака“ жанровски одреде.

Која вам је од тих одредница најблискија (да ли она „војвођански Битлси“) и сматрате ли као аутор - да је то у овом добу важно?

– Ми смо свакако произишли из поп културе и да нисмо срели „Битлсе“ вероватно се и не би бавили музиком, али увек сам волео да своја дела повежем са нашим поднебљем. Зато је у „Гаравом сокаку“ увек било пуно етно мотива и локалних инструманата, као што су тамбуре,
гајде, дудуци... слично је и оно како се и о чему пева...

Једно од Ваших ауторских обележја је легендарна композиција Ко те има тај те нема. Још неколико музичара различитог жанровског опредељања (Звонко Богдан, Драган Којић Кеба, Џони Штулић) отпевало је и снимило песму, чији сте комплетан аутор. Је ли њена „магија“ у свевременом тексту или у још нечему?

– Аутори нису баш меродавни у објашњавању својих дела, али мислим да је та песма отворила још једна „вратанца“, дотле не отворена, а која се тичу многих срца и њихових судбина... Можда је и нешто друго, да су се жене умориле од тог статуса да су поседоване... па су допринос тој еманципацији могли бити и стихови „ко те има тај те нема...“, можда нешто сасвим треће...

Познавали сте чувеног песника Мику Антића, по његовој збирци и уз његову сагласност је и назван Ваш бенд... Јесте ли икада нешто од његове изузетне поезије и испевали?

– Мика Антић је наш кум, јер је по његовој збирци песама Гарави сокак, група и добила име. Он је песник темеља Војводине и време није умањило његове песме и дух. Ако се некад опет буде читало на свету, његове песме ће сигурно очима и душом пити неки будући млади људи...

Нисам буквално певао његове песме, јер то је, као и са другим делима великих песника, најчешће немогуће, али мислим да сам преузео један мали пламичак са огња његове ватре, који чувам и негујем са великим поштовањем.

Да ли и даље у слободно време снимате ромске тамбураше, певаче и анонимне народне уметнике, како бисте их сачували од заборава?

– Да, то сам увек радио са осмехом на лицу. Дружили смо се, пијуцкали, дочекивали зоре на дунавским чардама... и све то снимали. То су они музичари који никада нису били на телевизији .

Неки изразито локални људи, а у исто време они пред којима су скидали капу сви, које смо, као госте из света, водили да покажемо нешто аутентично, наше... Они су као и увек, у сваком сутра - били осуђени само на кафански дим и заборав...

Надам се да ће ти снимци обогатити нашу народну баштину. Посебно ми је драго што су најбољи снимци и објављени на ЦД носачима, а доступни су свима и преко глобалних мрежа.

Како „Гарави сокак“ превазилази и оплемењује ово изазовно време, у ком нас је пандемија приковала у куће?

– Наравно, ту смо да волимо живот, да певамо, иако смо свесни да је тешко... „Гарави сокак“ је снимио и објавио на Јутјубу песме И то ће проћи, Фрушка гора и од данас Теци, теци, Дунаве. Албумом у издању ПГП РТС- а Гарави Сокак - Дунавска интима, заокружујемо тридесет година трајања наше мисије. Надам се да ће пријати људима који на „кантар света“ гледају сличним очима...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво