Жанет д'Хонтар, Бетовенова голубиначка љубав и страст

РТС се прикључио пројекту „Нова Европска песмарица“ који Европска радиодифузна Унија ове године организује поводом обележавања 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, а задатак је да се осмисли и сними композиција на задату тему. Музичку нумеру инспирисану ликом и делом Бетовена написао је Драгољуб Илић, извођач је Бојана Стаменов, а завршено је и снимање спота – у кући у којој је живела Бетовенова велика љубав.

Дворац Шлос саграђен у другој половини 18. века у Голубинцима, крије тајну о љубави између Бетовена и Жанет д'Хонтар која се у ово здање преселила након удаје.

У једном од бројних писама која сведоче о њиховој емотивној вези, Жанет детаљно описује пут до Голубинаца што указује на то да је Бетовен можда и боравио овде. Неостварена љубав и тајна коју крије дворац, послужили су као инспирација и идеално место за снимање спота за нумеру посвећену Бетовену.

„Оно што је занимљиво и што само удваја мотиве што метсо за снимање филма, а не само спота. Ево, нек кренемо спотом. Јер истинита прича о Жанет – његовој највећој љубави која је живела управо у овом дворцу, овде у Голубинцима – са којом се дописивао, коју је волео на даљину и вероватно волео кроз музику. Ко зна какве су ноте заправо одавде излазиле, из овог љубавног мотива“, наводи редитељ Петар Станојловић.

Директор фотографије Бојан Ракић каже да је изазов и задовољство радити у старом, али реновираном замку Шлос.

„Композицију је написао Драгољуб Илић, по наруџбини. Био је инспирисан Валнштајн сонатом међутим композиција није у класичном стилу него је више популарног жанра и ту вокалну деоницу изводи Бојана Стаменов – наша представница на Пемси Евровизије 2015. године у Бечу и то је опет наша веза између РТС-а, Србије и Беча“, каже одговорна уредница Музичке редакције РТС Силвана Грујић.

Велику помоћ РТС-у у реализацији овог пројекта пружила је месна заједница Голубинци.

Текст песме написали у Драгољуб Илић и Бојана Стаменов а инспирисан је љубавним писмима која су разменили Бетовен и Жанет.

„Покушали смо да прикажемо једну нежнију његову страну из тих његових писама, у којима има толико страсти и љубави“, истиче Бојана Стаменов.

„Немате често прилику да радите неку песму по инспирацији неког великог композитора као што је Бетовен и направили смо једну песму која има шансе да буде аутентична“, каже композитор Драгољуб Илић.

Песма Заувек твој, заувек свој биће емитована на програмима РТС-а и у земљама чланицама Европске радиодифузне уније које су учествовале у пројекту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво