„Јадници“ 3. октобра отварају нову сезону у Мадлениануму

Након шест месеци паузе због сузбијања пандемије коронавируса, опера и театар „Мадленианум“ најавио је богат програм 23. сезоне коју отвара 3. октобра мјузикл „Јадници“ у режији Небојше Брадића.

Како је истакао генерални и уметнички директор Андреја Рацков, омогућили су безбедне услове за публику и извођаче, те поштујући и спроводећи прописане мере Владе и Кризног штаба против ширења вируса, све представе се изводе на Великој сцени, са видно обележеном дистанцом између посетилаца.

„Додатно је обезбеђено на десетине 'цептер терапи ер' апарата за уклањање микроорганизама из ваздуха, који имају сертификат да уништавају и ковид-19 честице. Такође, глумци и сви из екипе представе могу по жељи да носе маске чак и у току представе“, рекао је Рацков.

Директорка драме, редитељка Ана Радивојевић Здравковић најавила је премијеру обнове Великог Гетсбија 19. октобра у којој ће се у главној улози, уместо Ивана Босиљчића, наћи Бранислав Трифуновић.

„Када смо 2015. године постављали Гетсбија имали смо разлог. Тај велики комад бави се људима након Првог светског рата, великим траумама, а те године када је била премијера, све више су се догађали терористички напади. Тада смо стрепели шта све из тога може да проистекне, а нисмо ни слутили шта ће ова 2020. година донети“, каже Здравковићева.

Трифуновић се надовезао и додао да је велики Фицџералдов роман и даље веома актуелан.

„Мислим да се пре свега бави моралом и деканденцијом коју можемо да видимо и данас много више него што је то у овом делу. Мени је изазов ускочити у туђу улогу, не волим то, али ћу се потрудити да унесем нешто своје и да је изнесем на свој начин. Мој Ужичанин Босиљчић био је сјајан, а ја ћу пробати да направим нешто своје“, истакао је глумац, додајући да се веома ужелео позоришта и да једва чека да се врати.

На октобарском репертоару налазе се и представе Жанка, Казанова против Дон Жуана, Долће вита, Весела удовица, а од 22. до 25. биће организован „Гавран фест“ у оквиру којег ће се играти представе по текстовима чувеног Мира Гаврана.

„Гавран је једини живи аутор у чију част се организује читав фестивал. Србија се тиме прикључила Чешкој, Словачкој, Пољској и Немачкој. Играће се представе Ноћ богова, Тешко је рећи збогом, Сладолед и Хотел Бабилон, а аутор ће бити наш гост“, најавила је Здравковићева.

За 23. сезону најављене су опере Манон Леско, Дон Ђовани, балет Хазарски речник и многе тога још, наравно, ако епидемиолошка ситуација дозволи.

На данашњој конференцији представљен је и Годишњак Миодрага Илића, који је овом приликом казао да је претходна сезона, иако је била скраћена, била пуна успеха и добрих резултата „које је било вредно унети у Годишњак како би се на тај начин отргли од заборава“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво