Читај ми!

Бајага: „Овај свет се мења", насловна песма новог албума, настала је у време короне

Објављен је нови 13. студијски албум Бајаге и „Инструктора“, под називом „Овај свет се мења“ са девет песама. На албуму су и обраде добро познатих старих хитова.

Момчило Бајагић, Жика Миленковић, Мирослав Цветковић, Саша Локнер, Чеда Мацура и Марко Њежић Кића искористили су концертну паузу узроковану пандемијом ковида 19 и снимили издање где већину материјала чине песме које је Бајага раније писао за друге извођаче, или за филм, позориште и ТВ. 

Тако су нове верзије добили хитови Здравка Чолића Твоје очи и Моја драга, па Ја сам се ложио на тебе, коју је Бајага написао још као члан „Рибље чорбе", Ни на небу ни на земљи - насловна песма из истоименог филма, тема из серије Отворена врата, као и Младост из представе Женидба и удадба, са измењеним текстом, где ће спомињање Арсена Дедића, засигурно, изазвати посебне емоције... 

Бајага је, гостујући у Београдској хроници, говорио и о недавном концерту на отвореном у Скопљу, првом после дуге паузе.

„Последњи нам је био концерт у Осијеку 7. марта, и ево 13. септембра, у недељу смо свирали у Скопљу. То је за мене било потпуно изненађујуће јер смо у међувремену због пандемије отказали двадесетак концерата. Ово је био концерт за три хиљаде и нешто људи, јако добро организован, на простору који иначе може да прими више од десет хиљада људи", објаснио је Бајага и додао да су се поштовале мере дистанце, да су посетиоци носили маске и да је организација у том смислу била добра.

Нада се да би нешто слично могло да се организује и у Србији, мада, како каже, на руку тој идеји не иде време које ће бити хладније.

Нове верзије се свиђају и Здравку Чолићу 

Пошто су се на новом албуму нашле и старије Бајагине ауторске песме које су певали други извођачи, Бајагић каже да се тим поводом чуо са Бором Ђорђевићем и Здравком Чолићем, коме се допадају нове верзије... Има и нових композиција.

„Насловна песма је нова - Овај свет се мења, она је настала за време короне", рекао је Бајага.

Уз насловну песму новог 13. албума Бајаге и инструктора Овај свет се мења, која отвара албум и за коју ће ускоро бити снимљен први спот, ту су још две нумере које су настале такође ове године, у вези са филмом Хотел Београд.

Публици је већ добро позната Дарја, са Милошем Биковићем, а песма Како се то назива чује се у одјавној шпици овог остварења.

На албуму гостују и фронтмен бенда „Ири Еф-Ем" Вукашин Марковић (тромбон, вокал), Владимир Чукић (бас), Марко Кузмановић (бубњеви), Ненад Петровић (саксофон), Радоје Раћа Милутиновић (балалајка) и Зоран Алвировић Кина (акустична гитара).

Албум је сниман, као и претходни, у „Студију О" Оливера Јовановића, а бенд је наставио сарадњу и са чувеним продуцентом Сашом Хабићем.

Омот, за који је заслужан такође Вукашин Марковић, конципиран је тако да изгледа као странице пасоша.

Као и претходно издање У сали лом и овај музички материјал Бајаге и „Инструктора" заједнички објављују две највеће дискографске куће у региону, ПГП РТС и „Кроациа рекордс".

„Најбољи увек иду са најбољима! Још једанпут, Цроациа рецордс и ПГП РТС удружују снаге и објављују нови Бајагин студијски албум. У том троуглу великих, најсрећнији ће бити слушаоци, јер Бајага надахнуто и свеже пева неке своје песме које су певали други, које су биле део ТВ серија и филмова. Још један бисер у ниски Бајагиног музичког блага, зрак светла у пандемичном сивилу...", рекао је директор ПГП РТС, Владимир Граић. 

„Један од најважнијих задатака дискографа, а поготово ПГП РТС и Цроатиа Рецордс Југотон је препознати, његовати и увијек бити уз своје најбоље извођаче. Бајага и Инструктори синоним су за добру пјесму, одличан аранжман и савршену изведбу, а то управо доказују са новим издањем. Заједничким снагама и обостраним пословним уважавањем поново представљамо и на ЦД-у и на винилу одличне пјесме. За мене и моје сураднике поново угодан задатак је промовирати и радовати се позитивним вибрацијама", додао је Желимир Бабогрединац, директор Кроациа Рекордс-Југотона. 

Промоција албума Овај свет се мења ће се одвијати у складу са ситуацијом везано за ковид 19 а у недавном интервју за сајт РТС-а, Бајага је поверио које његове песме најверније одсликавају нову стварност коју живимо.

„На новом албуму, то је свакако песма Овај свет се мења и цела ова ситуација је била инспирација за настанак те песме. А што се тиче неких песама од раније, то би можда могла бити Ни на небу ни на земљи у чијем тексту се могу наћи неке аспирације на данашњу ситуацију", рекао је Бајага.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво