Уметност је као храна и значење живота - фестивал у Салцбургу

У Салцбургу се одржава стоти традиционални фестивал класичне музике, опере и театра, који ће трајати месец дана. Првобитно је планиран богат и гламурозан програм, али је због пандемије сведен на 110 догађаја. Фестивал је основао Макс Рајнхард, после Првог светског рата, зато што је био уверен да се људи могу помирити само кроз уметност.

Оснивачки мото Фестивала у Салцбургу био је "Уметност као храна и значење живота", а у данашње време се чини да је он актуелнији него икада.

Директорка те манифестације Хелга Рабл Штадлер каже да и поред глобалне здравствене кризе ниједног тренутка није сумњала да ће се фестивал одржати.

"Сви смо били сагласни у одбору директора да би тотална тишина када је реч о култури и уметности уживо била разорнија него да преузмемо ризик и наступамо, истакла је Хелга Рабл Штадлер, председница Фестивала у Салцбургу.

Фестивал је почео са две премијере: изведена је опера Електра Рихарда Штрауса, дириговао је Франц Вајзер Мост и представа Сваки човек - Једерман, Хуга фон Хофманштала, у режији Михаела Штурмингера. Извођење није било на Тргу катедрале, према традицији, због невремена, већ у затвореном простору.

"Срећни смо и веома захвални што се одржава овај фестивал. Једва чекам премијеру опере Електра" Андреас Гросбауер, члан Бечке Филхармоније.

Организатори су ове године понудили знатно мање улазница, из безбедносних разлога, што је важно како за извођаче тако и посетиоце.

"Здравствена ситуација се мења свакога дана и ми томе морамо да се прилагодимо", истакао је Лукас Крепац, пословни директор Фестивала.

Током августа у здању Ноје Резиденс биће организована изложба поводом јубилеја фестивала, и одржан форум на којем ће се говорити о богатој историји те смотре и уметницима који су наступали.

Један од гостију фестивала био је и чувени шпански тенор Пласидо Доминго којем је уручена награда за животно дело а додељује је Аустријски музички театар.

"За мене је веома емотивни тренутак и истинска част што сам овде, то су први зраци среће и наде пошто сам преболео вирус. Надам се да ћемо се видети наредног месеца у Државној опери у Бечу", истакао је Пласидо Доминго, шпански тенор.

У оквиру фестивала у Салцбургу одржано је и књижевно вече када је додељена аустријска државна награда за европску књиженовст. Овогодишњи добитник је словеначки писац Драго Јанчар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво