"We Come 1" – Егзит послао поруку јединства у свет

Да је овогодишње обележавање Дана победе над фашизмом имало и додатну симболику након укидања ванредног стања, потврђује и догађај који се десио на Петроварадинској тврђави. Иако на истом месту иначе окупља преко 50.000 људи сваког фестивалског дана, „Егзит“ је за викенд, у складу са мерама опреза, на овом догађају окупио само 50 људи. Међу њима су били и неки од наших најпознатијих глумаца и музичара као што су Виктор Савић, Марко Настић, Бојан Перић.

Догађај ипак није био ни концерт ни журка, већ скуп за слање симболичне поруке из Србије у свет која кроз фотографију из ваздуха поручује да излаз и победу над пандемијом и свим њеним последицама можемо тражити само уједињени.

Наслов догађаја We Come 1 инспирисан је истоименом песмом култне британске групе „Фејтлес“, која је 2015. на „Егзиту“ извела један од најзапаженијих концерата у историји фестивала, током којег је позвала на јединство људи из целог света.

Пет година касније, у потпуно другачијим околностима, окупљени су формирали велики број 1 за фотографију из ваздуха, којом су у свет послали поруку заједништва. Будући да се нису могли држати за руке, за повезивање су послужили велики транспаренти на којима су биле исписане вредности које „Егзит“ промовише од свог оснивања, као што су љубав, слобода, заједништво и бројне друге.

За глумца Бојана Перића порука која се шаље са Петроварадинске тврђаве, увек је иста, а то је да смо једно. „Порука коју данас шаљемо је порука коју шаљемо сваки пут са Тврђаве, а то је да смо заједно и да ширимо љубав. Ми смо живели 'Егзит' чак и у изолацији, кроз оне снимке који су ишли сваке вечери. Али живот просто мора да се настави и да тече даље“.

„Егзит“ поручује да ће само заједничким радом моћи да се пронађу креативна решења, како би поново оживело цело друштво.

„Окупили смо се да целом свету пошаљемо поруку наде и оптимизма, да побеђујемо ову кризу ако смо заједно“, поручио је оснивач и директор фестивала „Егзит“ Душан Ковачевић.

Према његовим речима, здравствена криза полако остаје иза нас, али ипак постоји још много потешкоћа, поготово када је у питању манифестациона привреда, која је најтеже погођена епидемиолошком кризом.

„Кад су у питању манифестације, њихова неупитна економска корист заправо је тек на другом месту. Иако је само 'Егзит' домаћој економији до сад донео 200 милиона евра, ипак је на првом месту улога манифестација да обогаћују људске животе. На 'Егзиту' се у људима буде најбоље могуће емоције и чињеница је да нам након сваког фестивала људи говоре да им се живот променио набоље“, истакао је Ковачевић.

Поред уједињености и солидарности, у земљама попут Шпаније, Француске, Холандије и Немачке повела се и дискусија на тему шта је живот вредан живљења, где су неке од главних вредности људских живота дефинисане кроз достојанство и слободу.

Са тим се слаже и наш популарни глумац Виктор Савић који нема дилему: „Живот није пуко преживљавање и знам који ми је задатак овде на Земљи, а то је да се трудим да будем што бољи човек. Међутим, да бих био што бољи, и са собом и у односу са другима, морам да будем присутан. Људи су се доста у овој ситуацији накупили страха, изгубили су поверење негде и у свој став“, поручио је глумац и подсетио на тему која данас доминира у европској и светкој јавности – да ли је живот преживљавање или нешто више. „Уколико се склоним и затворим, и живим читавих сто година, да ли то значи да је мој живот био успешан? Не. Битно је да имаш испуњен живот“.

У наредном периоду на Фејсбук страници „Егзита“ биће емитован и специјални Fortress Stream са наступима извођача који су такође 9. маја са Петроварадинске тврђаве послали поруку наде и оптимизма, а међу којима су Руни, Кристијан Молнар, Марко Настић, Лазар Николић и Мирослав Милетић.

У целом пројекту учествовале су и друге јавне личности, као и чланови „Егзит“ тима, а акцију је логистички подржала платформа за промоцију креативних потенцијала наше земље "Serbia Creates".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво