Европска фестивалска асоцијација писала Влади Србије: Сачувајте српску манифестациону привреду

Најважнија асоцијација европских фестивала "Yourope", која броји више од 90 највећих фестивала на континенту, упутила је писмо председници Владе Републике Србије Ани Брнабић у којој позива Владу да сачува српску манифестациону привреду од тоталне угрожености, настале услед пандемије коронавирусом.

Како се наводи у писму генералног сектретара европске фестивалске асоцијације "Yourope" Кристофа Хубера, глобална манифестациона индустрија је од свих привредних грана најтеже погођена новонасталом ситуацијом, имајући у виду да су велики догађаји први који су угашени и последњи који ће бити враћени у нормално стање, те да је пад прихода ове индустрије током блокаде стопроцентан.

У писму се истиче значај глобалне индустрије догађаја. „Манифестације својим локалним економијама доносе стотине милиона евра прихода на годишњем нивоу“, наводи Хубер, који је у писму подсетио да Србија има вишеструког носиоца титуле Најбољег европског фестивала, те да је „Егзит“ економији Србије до сада донео више од 200 милиона евра прихода.

„Друге владе држава широм света већ сад издвајају огромна средства како би сачувале своје водеће манифестације“, наводи се у писму генералног секретара Хубера који у наставку тражи од Владе Републике Србије да на исти начин подржи српску манифестациону привреду посебним програмима економске подршке „како би се од катастрофалних последица сачувале породице десетине хиљада радника који су запослени у овом сектору у Србији“.

У писму се додаје да су кризи нарочито изложени уметници и независни радници у сектору културе који зависе од рада манифестација и константује да би они такође требало да буду обухваћени предложеним мерама.

Немачка је за спас манифестационе, културне и креативне индустрије определила рекордних 50 милијарди евра, док је само град Берлин за очување својих култних ноћних клубова, који у овом граду уживају статус институција културе, наменио 30 милиона евра.

И друге државе, попут Велике Британије, Француске, Италије, Швајцарске и других, су за спас овог сегмента привреде одвојиле више стотина милиона евра директне финансијске подршке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво